Òrgans de govern i gestió
Patronat
El Patronat és l’òrgan suprem de govern, administració i representació de la F. InterAc Salut, i assumeix totes les facultats i funcions necessàries per a la consecució dels fins fundacionals.
Són membres del Patronat:
- El President de L’Acadèmia i de la Fundació Acadèmia, qui n’ostenta la Presidència.
- Els rectors de les universitats que formen part de la F. InterAc Salut, com a Vicepresidents.
- Els vicepresidents primer, segon i tercer de l’Acadèmia i de la F. Acadèmia, com a Vicepresidents.
- El Secretari General de l’Acadèmia i de la F. Acadèmia, com a Secretari.
- El Vicesecretari i els Vocals de la Junta de Govern de l’Acadèmia, com a Vocals.
- El Gerent de l’Acadèmia i de la F. Acadèmia, com a Gerent.
- Sis representants de Societats Científiques i/o Filials de l’Acadèmia amb participació en el Programa Docent de la F. InterAc Salut, com a Vocals.
- Un màxim de tres patrons elegits per cooptació pel Patronat, entre persones físiques o jurídiques, de rellevància en els àmbits social, cultural, científic o professional.
Junta actual
Joan
Sala Pedrós
President
Acadèmia de Ciències Mèdiques
CV
President de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears des de febrer de 2019, Joan Sala Pedrós (Sabadell, 1949) és, des del mes de juny de 2019, President de la Fundació InterAc Salut.
Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (1990), llicenciat en Medicina i Cirurgia el 1971, especialista en Cirurgia General (1975) i en Cirurgia de l’aparell digestiu (1980), ha desenvolupat la seva carrera professional a Sabadell i a Terrassa, en l’Hospital Mútua de Terrassa i a l’Hospital de Terrassa del qual ha estat Cap de Servei de Cirurgia (octubre 1989-març 2005) i Director de l’àmbit quirúrgic (abril 2005-octubre 2016), compaginant la seva activitat assistencial amb la participació en nombroses comissions i comitès intrahospitalaris.
Ha desenvolupat la seva tasca docent, de grau i de postgrau, en la Universitat de Barcelona, l’Escola Universitària d’Infermeria de la Creu Roja de Terrassa, l’Escola Universitària de Teràpia Ocupacional de la Creu Roja de Terrassa i la Universitat Internacional de Catalunya.
Promotor de la Fundació Joan Costa Roma per a la Docència, la Recerca i la Formació Continuada en el marc del Consorci Sanitari de Terrassa, va ser President de la Comissió Gestora (gener 1997-juliol 1998), President del Patronat (juliol 1998-octubre 2013) i Vicepresident del Patronat (octubre 2013 – desembre 2018).
Vice-secretari, Secretari, Vice-president i President, successivament, de la Societat Catalana de Cirurgia, va obtenir el Premi a l’Excel·lència Professional del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona 2011 i el Premi Pere Virgili 2017 de la Societat Catalana de Cirurgia.
Daniel
Crespo Artiaga
Vicepresident
Universitat Politècnica de Catalunya
CV
Daniel Crespo Artiaga (1959) és professor de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) des de 1987 i catedràtic de Física des de 2010. Dels 14 als 25 anys va compaginar estudis i feina en l’àmbit privat. És llicenciat en Física per la Universitat de Barcelona (1984) i doctor per la UPC (1994).
La seva línia de recerca principal és l’estudi de les propietats mecàniques i l’estabilitat física (processos de relaxació i cristal·lització) i química (resistència a la corrosió) dels materials metàl·lics amorfs. Ha publicat més de cent articles en revistes científiques i ha dirigit deu tesis doctorals. Des de 1998 ha estat investigador principal de successius projectes amb finançament del Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación, un projecte ERA-Net de la Unió Europea i alguns projectes de transferència tecnològica.Ha impartit docència de física a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona (ETSECCPB), de física i termodinàmica a l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), d’estat sòlid a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) i de física a l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE).
Va ser coordinador del programa de doctorat en Ciència i Tecnologia Aeroespacial, sotsdirector del Departament de Física Aplicada i dues vegades sotsdirector de l’EETAC. Entre 2011 i 2015 va ser director del Departament de Física Aplicada, període en què va participar en la implementació del grau en Enginyeria Física. Juntament amb el professor Jordi José, va gestionar la fusió dels dos departaments, que va donar lloc a l’actual Departament de Física, del qual va ser director entre 2016 i 2019. En aquest període va impulsar la creació del màster en Enginyeria Física. Entre 2019 i 2021 ha estat president de la Junta de Personal Docent i Investigador de la UPC. Des de juny del 2021 és rector de la UPC.
Joaquim
Salvi Mas
Vicepresident
Universitat de Girona
CV
Joaquim Salvi Mas (Sant Feliu de Guixols, 1969) és Rector de la Universitat de Girona (UdG) des del 29 de desembre de 2017.
Llicenciat en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya -UPC- (1994) i Doctor per la Universitat de Girona – UdG- (1998), és catedràtic de l’àrea d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors i membre del grup de recerca en Visió per Computador i Robòtica de la UdG.
La seva experiència en gestió passa pel departament d’Electrònica, Informàtica i Automàtica, la coordinació d’Estudis, el vicerectorat de Campus i la direcció de l’Escola Politècnica Superior.
Els seus interessos a nivell de docència i recerca se centren en la visió per computador aplicada a la robòtica i a la imatge mèdica. Ha estat investigador principal de nombrosos projectes de recerca a nivell nacional i internacional i ha liderat projectes d’internacionalització d’estudis de màsters i de mobilitat internacional d’estudiants de màster i de doctorat.
Jaume
Puy Llorens
Vicepresident
Universitat de Lleida
CV
Jaume Puy Llorens (Valls de Torroella, 1956), Doctor en Química (UB, 1985), a finals de 1986 s’incorporà al Departament de Química, a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida (ETSEA).
Catedràtic des de 2002, ha participat en la docència d’assignatures de Química, Química Física, Química Analítica i Química Ambiental dels diferents cicles de les titulacions impartides a l’ETSEA, i ha estat coordinador de diferents programes de doctorat.
La seva activitat en recerca bàsica en temes de Química Ambiental i en recerca aplicada en l’àmbit de l’entorn agroalimentari, l’ha dut a terme en el marc del Grup de Fisicoquímica Ambiental de la UdL, reconegut com a grup consolidat des del 1995, i del qual n’ha estat el coordinador.
Ha publicat més de 130 articles i té 6 sexennis de recerca avaluats positivament.
Col·labora amb diverses agències nacionals i internacionals d’avaluació, amb comitès editorials de diferents revistes, comitès assessors i xarxes de recerca i, com a responsable del Servei d’Anàlisi Elemental de la UdL des de 2006, ha contribuït a donar servei a grups de recerca i empreses de l’entorn.
En l’àmbit de la gestió, ha estat Sotsdirector de l’ETSEA (1989-1991 i 1994-1996), Secretari (1993-1994) i Director (2004-2010) del Departament de Química i Vicerector de Recerca de la Universitat de Lleida (2011-2019). Des del 22 de maig de 2019 és Rector de la Universitat de Lleida.
Josep
Pallarès Marzal
Vicepresident
Universitat Rovira i Virgili
CV
Josep Pallarès Marzal (Perelló, 1967), ha estat director general d’Universitats i director general de Planificació d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya (2016-19). A la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha estat vicerector de Política Acadèmica i de PDI (2014-16), vicerector de PDI (2008-14), vicerector de Transferència i Innovació (2006-08) i director del Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica (2000-06).
Va iniciar la formació acadèmica estudiant Física a la Universitat de Barcelona. L’any 1997 va defensar la tesi al Departament d’Enginyeria Electrònica de la Universitat Politècnica de Catalunya. Posteriorment, va fer una estada postdoctoral d’un any a l’Institut Debye de la Universitat d’Utrecht, als Països Baixos.
Es va incorporar a la URV a l’octubre de 1991. Des del 2009 és catedràtic d’universitat de Tecnologia Electrònica. Ha impartit classes a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria i dirigit i codirigit deu tesis doctorals, totes amb menció internacional. És professor distingit i actualment rector de la URV.
És membre del grup de recerca Nanoelectronics and Photonic Systems, autor de més de cent publicacions a revistes internacionals indexades (h = 40) i coautor de dues patents. Ha estat investigador principal de projectes de la Unió Europea, Consolider i del Plan nacional. La seva línia de recerca actual és la fabricació, caracterització i modelització de cèl·lules solars amb materials orgànics i polimèrics. És senior member de la Societat de Dispositius Electrònics (EDS) de l’Institut d’Enginyers Elèctrics i Electrònics (IEEE).
Josep-Eladi
Baños i Díez
Vicepresident
Universitat de
Vic-Universitat Central de Catalunya
CV
Josep-Eladi Baños i Díez (Sabadell, 1958) – Rector de la Universitat de Vic-UCC des de gener de 2019-, és Doctor en Medicina per la UAB (1988) i Catedràtic de Farmacologia (2011) de la UPF.
Vicedegà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida (2004-2005) i Vicerector de Docència i Ordenació Acadèmica (2005-2013) de la UPF. Professor de Farmacologia a la Facultat de Medicina de la UAB (1983-2002), professor visitant a la Universidad de Chile (2003-2011) i associat de la Bloomberg School of Public Health de la Johns Hopkins University (2009-2011).
Director del Programa Margalida Comas i Camps de millora de la docència i l’aprenentatge a la universitat impulsat per la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya des del 2017. Ha rebut diversos premis a la qualitat docent com el tercer premi nacional d’investigació i innovació educativa del Ministerio de Educación y Ciencia (2006) i quatre distincions Vicens-Vives a la innovació docent de la Generalitat de Catalunya (2005, 2009, 2013 i 2015).
En l’àmbit educatiu està interessat en l’aplicació de models d’aprenentatge basats en problemes i en l’ús de les humanitats (cinema, literatura i sèries de televisió) en la docència mèdica. És autor o coautor de més de set-centes publicacions, una setantena de les quals en l’àmbit de l’educació universitària.
Javier
Lafuente Sancho
Vicepresident
Universitat Autònoma de Barcelona
CV
Javier Lafuente Sancho (Barcelona, 1960), Rector de la UAB des de novembre de 2020, és catedràtic d’Enginyeria Química del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona. Llicenciat en Ciències Químiques -especialitat de Química Tècnica-, al 1982, es va doctorar en Enginyeria Química amb qualificació cum laude el 1988. Ha fet estades de recerca al Massachusetts Institute of Technology, a la Universitat de Califòrnia i a l’Illinois Institute of Technology.
És director del Centre Tecnològic per al Tractament Integral de les Emissions Gasoses, Efluents Líquids i Residus Sòlids (BIO-GLS), que forma part de la xarxa TECNIO, i cap del grup de recerca consolidat de Tractament Biològic d’Efluents Líquids i Gasosos, Eliminació de Nutrients, Olors i Compostos Orgànics Volàtils (GENOCOV).
És autor de 141 publicacions en revistes indexades amb més de 3.500 citacions i un índex h de 35, i ha dirigit la majoria dels més de seixanta projectes de recerca nacionals, europeus i amb empreses en què ha participat. Ha dirigit dotze tesis doctorals i nombrosos projectes de final de carrera. D’altra banda, ha creat dues empreses derivades (spin-off) de caràcter ambiental per a l’aplicació de tecnologies capdavanteres al tractament d’efluents.
Ha estat director del Departament d’Enginyeria Química (2004-2010) i Vicerector d’Innovació i de Projectes Estratègics (2016-2020). També ha estat coordinador de la titulació d’Enginyeria Química i delegat del rector a l’Escola Universitària Politècnica de Medi Ambient (EUPMA) de Mollet del Vallès. A més, ha format part de les comissions d’Economia i d’Organització i de Relacions Internacionals del Consell de Govern de la UAB. És membre de diferents comissions d’avaluació de professorat i de projectes de recerca.
Alfonso
Méndiz Noguero
Vicepresident
Universitat Internacional de Catalunya
CV
Alfonso Méndiz Noguero (Barcelona, 1961) és llicenciat i doctor en Ciències de la Informació per la Universitat de Navarra, compta amb un postgrau en “Production in Motion Pictures and Television” per la Universitat de Califòrnia, Los Angeles (UCLA) i és catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat per la Universitat Inetrnacional de Catalunya.
Professor en la Facultat de Comunicació de la Universitat de Navarra (1985-93), va ser nomenat subdirector del Departament de Cultura i Comunicació Audiovisual (1990-93). Professor titular interí (1993-2000) i professor titular (2000-2015) en la Universitat de Màlaga, va ocupar els càrrecs de secretari de la Facultat, secretari del Departament de Comunicació Audiovisual i secretari de la Unitat Docent de Comunicació Audiovisual i Publicitat. Al 2015 va ser nomenat degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona, càrrec que va ocupar fins al seu nomenament com a Rector (1/09/2021). Al novembre de 2015 va obtenir l’acreditació de Catedràtic d’Universitat per ANECA i al maig de 2016 va defensar la plaça de catedràtic en la Universitat Internacional de Catalunya.
Alfonso Méndiz ha realitzat estades de recerca en la Universitat Hebrea de Jerusalem (Israel, 2009), la Universitat de la Sabana (Colòmbia, 2010), i la Universitat Catòlica de Milà (Itàlia, 2011). Ha publicat disset llibres (onze d’ells com a autor únic i sis com a editor o coautor). A més, ha publicat més de 120 articles científics, capítols de llibres i monografies. Acumula 1.444 cites. És el quart investigador més citat en Comunicació Audiovisual, segons Google Scholar. Ha estat revisor de projectes d’I+D+i per a diversos organismes i ha dirigit 23 tesis doctorals.
Juli
Minoves Triquell
Vicepresident
Universitat d’Andorra
CV
Juli Minoves Triquell (Andorra la Vella, 1969), Rector de la Universitat d’Andorra (UdA) des del maig de 2024, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Socials per la Universitat de Fribourg (Suïssa) i Doctor en Ciències Polítiques per la Universitat de Yale (Estats-Units). Full Professor (catedràtic) de la University of La Verne, California I director de l’Institut d’Estudis Internacionals d’aquesta universitat, ha estat professor visitant a l’Institut d’Estudis Polítics de Paris (Sciences Po Paris), al CIDOB a Barcelona, i a la Taiwan National University of Science and Technology a Taipei.
El 2022 va ser elegit membre per Andorra de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres d’Espanya (Instituto de España). Ha servit el seu país en la diplomàcia i la política. Va ser el primer ambaixador representant permanent d’Andorra a les Nacions Unides, i ambaixador als Estats Units, a Espanya i al Regne Unit, entre altres funcions diplomàtiques.
Va representar Andorra com a cap negociador en la conferencia de Roma per a l’establiment de la Cort Penal Internacional. Tretzè president de la Internacional Liberal, la federació mundial de partits liberals fundada a la Universitat d’Oxford el 1947, fou elegit president d’honor vitalici d’aquesta organització al congrés de Dakar de 2018. Ministre d’Afers Exteriors del Govern d’Andorra durant 6 anys, va negociar els acords d’Andorra amb la Unió Europea del 2004, i va portar el seu país a les cimeres iberoamericanes i a l’organització de la Francofonia. També va ser ministre de cultura, d’ensenyament superior, de desenvolupament econòmic, de turisme i portaveu del Govern.
Josep Antoni
Rom Rodríguez
Vicepresident
Universitat Ramon Llull
CV
Josep Antoni Rom Rodríguez (Barcelona, 1963). Llicenciat en Història Contemporània per la UB (1987), doctor en Publicitat i Relacions Públiques per la URL (2004) i professor catedràtic de la URL. L’any 1994 es va incorporar a Blanquerna-URL, on va ser cofundador de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals (FCRI) Blanquerna-URL, vicedegà de Tecnologia i Equipaments (1998-2016) i director del Grau en Publicitat, Relacions Públiques i Màrqueting (2016-2020). De setembre de 2020 a setembre de 2022 va formar part de l’Equip Rector de la URL com a vicerector de Recerca i Innovació. Membre de diversos comitès científics de congressos nacionals i internacionals i de les revistes Trípodos, Gráfica i Questiones Publicitarias, és l’investigador principal del Grup de Recerca en Estratègia i Creativitat en Publicitat i Relacions Públiques (GRECPRP). Ha estat director del màster universitari en Estratègia i Creativitat Publicitàries i del màster universitari en Direcció d’Art en Publicitat de la FCRI Blanquerna-URL i del Servei de Disseny i Publicacions de Blanquerna-URL.
Juan José Etxeberria Sagastume
Vicepresident
Universidad
de Deusto
CV
Juan José Etxeberria Sagastume (Tolosa, Gipuzkoa, 1966) va ser nomenat Rector de la Universidad de Deusto-Deustuko Unibertsitatea al maig de 2023. Amb anterioritat va ser vicedegà de la Facultat de Dret i vicerector de Identidad y Misión.
Des de 2015, Juan José Etxeberria ha estat responsable de diferents càrrecs a Deusto com ara vicerector de Comunidad Universitaria y de Agenda 2030 i Superior de la Comunidad de la Universidad de Deusto (2021-2023).
La seva formació acadèmica s’ha desenvolupat en la Universidad de Deusto, l’Institut Catòlic de París i la Universitat Gregoriana (Roma), on es va doctorar en Dret Canònic.
És membre de la Companyia de Jesús des de 1984 i va ser ordenat sacerdot en 1995.
Laia
de Nadal Clanchet
Vicepresidenta
Universitat Pompeu Fabra
CV
Laia de Nadal Clanchet (Barcelona, 1972) es va llicenciar en Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona i posteriorment va fer el doctorat en la mateixa disciplina, en l’especialitat de Biologia Molecular i Bioquímica, l’any 2000. Més tard, va realitzar estades de recerca postdoctorals com a investigadora Ramón y Cajal a la Universitat Pompeu Fabra i a l’Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) de Zuric.
Actualment és catedràtica del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) a la Universitat Pompeu Fabra. Dóna classe als graus en Biologia Humana i en Enginyeria Biomèdica, i també dirigeix diverses tesis doctorals.
Pel què fa a la recerca, codirigeix el Grup de Recerca en Senyalització Cel·lular, afiliat a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, que estudia com les cèl·lules responen i s’adapten als canvis del seu entorn. El grup se centra a caracteritzar el procés de senyalització, les dianes biològiques i la regulació de les funcions fisiològiques, com ara el cicle cel·lular i l’expressió dels gens necessàries per a l’adaptació de l’organisme a l’estrès. A més, és membre de diferents panels científics i ha estat guardonada amb el premi ICREA Acadèmia en les edicions dels anys 2012 i 2020.
En l’àmbit de gestió, ha estat sotsdirectora al Departament de Ciències de la Salut i la Vida, i des del maig del 2021 ocupa el càrrec de vicerectora de Transferència del Coneixement a la UPF.
Àngels
Fitó i Bertran
Vicepresidenta
Universitat Oberta de Catalunya
CV
Àngels Fitó Bertran (Barcelona, 1970)
Doctora en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona, és professora sènior de la UOC, vicerectora de Competitivitat i Ocupabilitat d’aquesta universitat des del 2019 al 2023, i rectora des d’abril del 2023.
Des de l’octubre del 2010 i fins al febrer del 2019 va ser la directora dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC. Al llarg de la seva trajectòria acadèmica s’ha especialitzat en direcció fiscal i financera i control de gestió, matèries de les quals ha estat professora en diverses universitats (UB, UPC, UAB, UPF i UVic-UCC). Ha compaginat l’activitat acadèmica amb altres activitats professionals d’assessorament en finances i gestió, tant en empreses privades com en institucions públiques.
És vicedegana del Col·legi d’Economistes de Catalunya des del novembre del 2021, i membre del Consell Assessor en Política Econòmica del Govern de la Generalitat de Catalunya.
Els seus àmbits de recerca són els processos d’harmonització financera, els sistemes de control de gestió i l’impacte transformador de l’educació superior en l’ocupabilitat atenent la complexitat de les dinàmiques laborals. En aquest camp, lidera diferents iniciatives locals i internacionals per reconfigurar un espai d’educació superior que doni resposta als reptes de formació al llarg de la vida que planteja el context de transició actual.
És mare de tres fills i autora de tres novel·les.
Jaume Jesús
Carot Giner
Vicepresident
Universitat de les Illes Balears
CV
Jaume Jesús Carot Giner (Tortosa, desembre 1960), és llicenciat en Física per la Universitat de Barcelona (juliol 1982) i doctor en Física per la de les Illes Balears (gener de 1987). Honorary Research Fellow a la University of Aberdeen (Regne Unit), on va realitzar una estada post-doctoral de dos anys (1987-1989) al Dept. of Mathematics, finançada a través d’una Fleming Scholarship (British Council). Ha realitzat diverses estades de recerca al Regne Unit, Canadà, Alemanya i Portugal. Professor contractat a la Universidade da Madeira (Portugal) durant un semestre a 1993. Ha dirigit dues tesis doctorals i diverses tesis de llicenciatura i treballs de fi de màster. Actualment és Catedràtic de l’àrea de coneixement de Física Teòrica a la UIB.
Coautor de 2 llibres i autor de prop de seixanta articles en revistes internacionals indexades i d’un nombre semblant de capítols de llibre i altres publicacions científiques. Ha participat en més de 20 projectes d’investigació competitius, essent-ne l’IP d’algun d’ells. Actua com a referee de diverses publicacions internacionals i ha estat avaluador de la recerca per a agències de gestió de la investigació.
Ha exercit diverses tasques de gestió acadèmica: director del màster en Física i del programa de doctorat en Física, tots dos per la UIB; secretari i subdirector del centre d’estudis de postgrau. Vicerector de professorat i postgrau de la UIB, vicerector d’investigació i postgrau (2013-2017), i vicerector de recerca i internacionalització (2017 – febrer al 2019). El 2015 va ser elegit membre del comitè executiu de la comissió sectorial de R+D+I de la CRUE i al febrer de 2017 va ser nomenat membre del RIS3 Expert Group de EUA, càrrecs que ha mantingut fins a maig de 2019. Ha format part (2018-2019) del grup de treball de CRUE per a la Agenda Ibérica del Conocimiento. En 2017 va ser nomenat membre del comitè de seguiment de l’estratègia RIS3 a Balears.
Joan
Guàrdia Olmos
Vicepresident
Universitat de Barcelona
CV
Joan Guardià Olmos (Barcelona1958), actual rector de la Universitat de Barcelona. Va estudiar Filosofia i Ciències de l’Educació (Secció de Psicologia) a la UB. S’hi llicencià l’any 1982 i s’hi doctorà el 1986. Així mateix, va cursar el màster en Anàlisi de Dades Estadístiques a la Universitat d’Essex el 1989.
Va obtenir la càtedra de Metodologia de les Ciències del Comportament de la Facultat de Psicologia l’any 2007.
El 1984 va ingressar a la UB com a professor ajudant. Des de llavors, ha simultaniejat la tasca docent i investigadora amb nombrosos càrrecs de gestió universitària.
La seva carrera docent i investigadora té com a resultat la concessió de 6 trams estatals de docència i cinc d’activitat investigadora, a més de quatre trams autonòmics de docència, tres de recerca i dos de gestió universitària. Darrerament s’hi ha sumat el primer tram de transferència.
Maria Queralt
Gorgas Torner
Vicepresidenta
Acadèmia de Ciències Mèdiques
CV
Maria Queralt Gorgas Torner. (Berga, 1958). Farmacèutica especialista en Farmàcia Hospitalària. Doctora en Farmacologia. Directora del Servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron des de 2017.
Professora associada de Farmacologia de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona des de 2009.
Professora titular de Farmacologia de la Fundació Universitària del Bages (2006-2017).
Presidenta del Consell Assessor de Medicació Hospitalària del Programa de Harmonització Farmacoterapèutica del Servei Català de la Salut des de 2019
Membre del Consell Assessor de Malalties Minoritàries del Departament de Salut des de 2016
Vicepresidenta de la Comissió de Seguretat de Medicaments d’Ús Humà de l’Agencia Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris des de 2012
Membre de la Junta de Govern de la Facultat de medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona des de 2020
Vicesecretaria de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (2003-2004) i secretària de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (2004-2009)
Membre corresponent de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya des de 2022
Montserrat
Esquerda Aresté
Vicepresidenta
Acadèmia de Ciències Mèdiques
CV
Montserrat Esquerda Aresté (1971), Vicepresidenta Segona de L’Acadèmia, llicenciada en Medicina per la UdL, doctora en Medicina per la UAB, especialista en Pediatria, Hospital MaternoInfantil Vall d’Hebron-UAB, i llicenciada en Psicologia per la UNED, Màster en Bioètica.
Compagina la Direcció General de l’Institut Borja de Bioètica, Universitat Ramon Llull, amb la tasca assistencial com a pediatra a Sant Joan de Déu, Terres de Lleida.
Autora de diverses publicacions i articles en revistes científiques ha participat com a docent en diferents universitats i en l’organització de cursos i jornades, principalment en la disciplina de la bioètica però també dins de l’àmbit de la Pediatria, Salut-mental, Infantojuvenil i Pastoral de la Salut. Així mateix és Delegada Diocesana de Pastoral de la Salut de Lleida, membre de PROSAC i Co-autora del llibre El niño ante la muerte, 2012.
Maria Dolors
Sintes Matheu
Vicepresidenta
Acadèmia de Ciències Mèdiques
CV
M. Dolors Sintes Matheu (Barcelona, 1954), Vicepresidenta Tercera de L’Acadèmia, és Llicenciada en Medicina i Cirurgia i especialista en Anestesiologia i Reanimació. Cap d’Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor de l’Hospital Municipal de Badalona des de l’any 1990 i Responsable de la Unitat Clínica del Dolor de Badalona Serveis Assistencials, des de l’any 2004.
Desenvolupa la seva activitat docent en diversos cursos de doctorat i de postgrau de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Col·laboradora del Departament de Salut, el Servei Català de la Salut i el Consorci de Salut i Social de Catalunya en grups de treball, comissions i equips de redacció de documents de consens de l’àmbit del tractament del dolor; ha desenvolupat diversos càrrecs en els òrgans de govern en les societats catalana i espanyola de la seva especialitat.
Joan Miquel
Nolla Solé
Secretari
Acadèmia de Ciències Mèdiques
CV
Joan M. Nolla (Tarragona, 1960). Catedràtic d’Universitat (2019). Vicedegà acadèmic (2020) i coordinador del Campus Bellvitge de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB). Cap del Servei de Reumatologia (2008) del Hospital Universitari de Bellvitge (HUB). Impulsor i primer director de la Unitat Funcional de Malalties Autoimmunitàries Sistèmiques (UFMAS) del HUB i del Grup de Recerca en Inflamació Sinovial i Malalties Òssies del Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) amb cinc trams de recerca consolidats, reconeguts per la Comisión Nacional Evaluadora de la Actividad Investigadora (CNEAI). Màster en Gestió Hospitalària y Serveis Sanitaris (UB). President de la Societat Catalana de Reumatologia (2017-2021) Secretari general de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears (2021).
Mercè
Balcells Boix
Gerent
Acadèmia de Ciències Mèdiques
CV
Mercè Balcells Boix és Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la UAB, des del 1997 es Gerent de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears i de la seva Fundació. Ha estat entre d’altres càrrecs: Directora de l’Àrea d’Economia i Consellera Delegada de les Empreses Públiques de l’Ajuntament de Mollet del Vallès i Gerent de l’Hospital de la Creu Roja de Tarragona.
Manel
Esteller Badosa
Vocal per designació del Patronat
Institut d’Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC)
CV
Manel Esteller Badosa (Sant Boi de Llobregat, 1968) graduat en Medicina (1992) i Doctorat especialitzat en Genètica Molecular del Carcinoma de l’Endometri, per la UB. Va ser investigador convidat en l’Escola de Ciències Biològiques i Mèdiques de la Universitat de St. Andrews, (Escòcia, Regne Unit). Del 1997 al 2001, Esteller va ser Becari Postdoctoral i Investigador Associat en l’Escola de Medicina de la Universitat Johns Hopkins (Baltimore, EEUU).
Des d’octubre del 2001 a setembre del 2008, ha liderat el Laboratori d’Epigenètica del Càncer del CNIO. Va exercir com a Director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (2008-2019). Actualment és Director de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, professor d’investigació d’ICREA i Catedràtic de Genètica a la Facultat de Medicina de la UB.
Autor de més de 600 articles originals publicats en revistes internacionals, 24 d’ells catalogats com a “Article de Gran Rellevància”. El Dr. Esteller està considerat entre el 0,01% dels millors científics del món en base al seu impacte tant per la Universitat de Stanford (Metrics) com pel Grup Web of Science – Clarivate Analytics.
Ha rebut nombrosos premis i, l’any 2021 va ser escollit Membre of the Academia Europaea i de la European Academy of Sciences.
Francesc
Gòdia Casablancas
Vocal per designació del Patronat
Universitat Autònoma de Barcelona
CV
Francesc Gòdia i Casablancas, Llicenciat en Ciències Químiques (1981) i Doctor (1986) per la Universitat Autònoma de Barcelona. Investigador post-doctoral al Oak Ridge National Laboratory (Oak Ridge, Tennessee, US) (1987). Professor Titular (1988) i Catedràtic (1993) d’Enginyeria Química a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Recerca en Enginyeria Bioquímica, tecnologia de cultiu de cèl·lules animals per a la producció de biofàrmacs i vacunes, i suport de vida a l’Espai. Docència en Biotecnologia i Enginyeria Química. Autor de més de 115 articles, 9 capítols de llibre, 5 patents i director de 35 tesis doctorals completades. Director de la Planta Pilot MELiSSA, una instal·lació per al desenvolupament de tecnologia de suport de vida en missions humanes d’exploració de l’Espai (European Space Agency). Investigador Principal del Grup d’Enginyeria Cel·lular i Bioprocessos de la UAB. Ha desenvolupat més de 20 projectes en col·laboració amb empreses nacionals i internacionals. Coordinador del Programa de Doctorat en Biotecnologia de la UAB. Coordinador del cursos internacionals Animal Cell Technology i Cell culture-based Viral Vaccines de la ESACT (European Society of Animal Cell technology). Chair dels congressos European Congress of Biotechnology 2009, ESACT Meeting 2013 i 2015 i Vaccine Technology 2022. Autor de més de 120 presentacions a congressos i membre dels Comitès de més de 25 congressos.
Va ser Vicerector de Projectes Estratègics de la UAB (2002-2005) i Comissionat de Biotecnologia i Biomedicina (2006-2011). Va ser President de la Sociedad Española de Biotecnología (2002-2006) i President de la Fundació Parc Taulí (2013-2021). Actualment és membre del Executive Committee de la European Society of Animal Cell Technology (des de 1999), del Executive Board de la European Federation of Biotechnology (des de 2005) i Vicepresident (des de 2019), i President del Consell d’Administració del Banc de Sang i Teixits des de 2021.
VOCALS ACADÈMIA
- Mª Elena Carreras Moratonas
- Xavier Bayona Huguet
- Xavier Bonfill Cosp
- Isabel M. Castaño Nuñez
- Pere Clavé Civit
- Claudia Cucciniello Villalba
- Betlem Salvador González
- Carlos Antonio Zárate Tejero