CURS DE FORMACIÓ TEÒRICA EN L’ESPECIALITAT DE CIRURGIA ORTOPÈDICA I TRAUMATOLOGIA, 2023-2024

Presentació i justificació del curs

La Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia –COT- és una branca de les ciències biomèdiques que estudia el funcionament fisiològic i patològic de l’aparell locomotor. Estudia el funcionament dels músculs, ossos, articulacions i nervis, i les seves lesions agudes, cròniques i recurrents: lesions traumàtiques, processos congènits i adquirits (deformitats adquirides, processos degeneratius com l’artrosi, lesions tumorals i processos infecciosos). A part de les consideracions mecàniques, també s’estudia els factors de la patologia, de la genètica, intrínsecs, extrínsecs, i biomecànics implicats.
El seu coneixement permet resoldre problemes de patologies complexes d’importància cabdal en la salut pública, per això aquest curs té un valor educatiu d’alt impacte en la salut pública perquè facilita la ràpida assimilació del coneixement bàsic d’aquesta ciència.
El curs es presenta com un conjunt de sessions teòriques de presentacions de temes actuals sobre aspectes de ciències bàsiques, patologia clínica, epidemiologia, tècniques de diagnòstic, opcions de tractament, complicacions, en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, impartides per ponents de primer ordre nacional.

Direcció i coordinació del curs
Josep Maria Segur Vilalta (director/a), Francesc Anglès Crespo (director/a), Anna Carreras Castañer (director/a)

De forma general, aquesta activitat formativa permet ampliar l’oferta de coneixements relacionats amb l’aparell locomotor per als residents de l’especialitat de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, amb la finalitat de millorar la seva formació. Com a objectius específics, pretenem:
1) Transmetre els coneixements bàsics de la fisiologia i patologia de l’aparell locomotor.
2) Difondre nous coneixements en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, que inclouen tant metodologies punteres com conceptes nous en aquesta disciplina.

El curs s’articularà en classes presencials, de duració establerta, impartides mitjançant la utilització de complements audiovisuals i amb la possibilitat de formulació de preguntes i participació en la discussió per part dels assistents.

En el cas de no poder assistir presencialment, només s’acceptarà assistència virtual en casos justificats (cal enviar un correu electrònic amb la justificació per guàrdia, etc.).

A qui s'adreça

Llicenciats o Graduats en Medicina i Cirurgia.
Metges residents de l’especialitat de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia Medicina de l’Esport o Medicina Física (R1-R4).

Requisits per l’admissió i criteris de selecció dels alumnes

Llicenciats o Graduats en Medicina i Cirurgia.
Metges residents de l’especialitat de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Medicina de l’Esport o Medicina Física.
Ser soci de la Societat Catalana Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (SCCOT)
Ser soci de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears (Medicina de l’Esport i/o Medicina Física i Rehabilitació).

Criteris d'avaluació

Control assistència a les sessions mitjançant signatura de control d’assistència (entrada i sortida) i electrònic (amb la targeta de soci de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears).
En cas d’assistència mitjançant videoconferència, és obligatori mantenir la càmera del dispositiu connectada durant tota la sessió. El control de connexió i permanència es realitzarà mitjançant l’informe de connexió que proporciona la plataforma.

Requeriments per obtenir el certificat

1. Assistència a un mínim de 70% de les sessions formatives.
2. Assolir un 60% de respostes correctes en el qüestionari final d’avaluació.

Característiques del curs
Inscripció: 07/09/2023 al 20/09/2023
Realització: 21/09/2023 al 20/06/2024
Lloc de realitzacio: Aules de la seu de l'Acadèmia
Modalitat: Híbrid
ECTS:2
Entitats promotores