POSTGRAU PROFESSIONAL 3D. PLANIFICACIÓ I IMPRESSIÓ 3D EN SALUT, 2024-2025
La utilització de les tècniques d’imatge radiològica per al diagnòstic i guia terapèutica han experimentat una evolució sense comparació amb altres especialitats mèdiques en els darrers anys. Així, actualment, una gran part de les accions mèdiques depenen de la imatge, com per exemple, la presa de decisions en un tractament quimioteràpic o davant un abordatge quirúrgic.
La radiologia és una especialitat mèdica capdavantera en la incorporació de noves tecnologies disruptives. És per això que els professionals han de familiaritzar-se amb noves tècniques com la intel·ligència artificial o la imatge i impressió 3D.
A més de la clínica, la investigació poblacional també ha evolucionat en els darrers anys gràcies a la imatge, sobretot mitjançant la ressonància magnètica (RM). Els models normalitzats (per exemple, el cervell, la quantificació de substància blanca o grisa…) han permès augmentar el coneixement en neurociències.
Actualment, aquest coneixement és transversal, ja que requereix habilitats en anatomia, tècnica d’imatge i tècnica de post processament amb programari específic. Es revela com aquest curs és un cas exemplar en el qual metges, tècnics d’imatge, bioenginyers o bioinformàtics comparteixen un espai de coneixement comú i transversal.
Aquest postgrau pretén oferir el cos de formació necessari per poder realitzar aquest post processament avançat de la imatge, amb dos aspectes pràctics clars: la imatge 3D i la imatge per a la investigació en imagenologia (imatge mèdica) aplicant tècniques de IA.
Pel que fa a l’ús de tecnologies 3D basades tant en la impressió com en els models per a la realitat virtual o augmentada, han mostrat un paper cada cop més important en:
1. Ensenyament i simulació.
2. Planificació quirúrgica.
3. Pròtesis i implants.
4. Impressió Bio-3D.
5. Disseny de medicaments.
6. Impressió 3D pel laboratori.
El 2019 el curs es va presentar a la Fundació InterAc Salut i va ser validat, amb 8 ECTS, per la mateixa Universitat Politècnica de Catalunya, així com per la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Vic-UCC, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Internacional de Catalunya.
El curs també va ser reconegut per lorganisme europeu EIT HEALTH (European Institute of Innovation and Technology) al seu Campus formatiu.
L’experiència del curs desenvolupat durant els darrers anys acadèmics i el feed-back dels estudiants, ens ha permès revisar el programa i transformar-lo en un postgrau.
Igualment, s’ha pogut analitzar el temps de dedicació necessari perquè els estudiants assoleixin els coneixements i les competències definides en el programa i shan dimensionat les classes.
Com a exemple d’aplicabilitat, el grup d’especialistes que més ha avançat en aquesta nova tecnologia són els cirurgians. Els ha permès practicar i estudiar el cas a abordar abans de la intervenció, amb models impresos reals que repliquen l’anatomia del pacient a operar. Durant aquest procés de planificació, els cirurgians, juntament amb radiòlegs i enginyers, poden dissenyar instruments personalitzats per ajudar a guiar la cirurgia. Aquest procés permet una gran personalització de l’enfocament quirúrgic.
Oferir als metges radiòlegs especialistes o en formació, als bioenginyers o informàtics així com als cirurgians i altres especialistes en salut, material formatiu teòric i pràctic que permeti l’adquisició de coneixements que els capacitin per realitzar postprocessat de la imatge radiològica, especialment aplicada a la imatge-impressió 3D i a la recerca (IA, DL, radiòmica).
• Conèixer les necessitats clíniques per a la realització d’imatges en 3D
• Reconèixer les tècniques dimatge més adequades per a lanàlisi específica de diferents teixits.
• Realitzar una planificació en 3D d’una cirurgia amb models i eines anatòmiques impreses (fèrules, guies, material quirúrgic…).
• Ser capaç de tenir els criteris per decidir el millor enfocament i la tecnologia de planificació per a un cas real de forma autònoma.
Sessions teòriques: es realitzaran mitjançant vídeos explicatius i vídeo-tutorials en el cas de les instruccions. Texts interactius a la plataforma formativa i lectures i vídeos recomanats.
Sessions pràctiques: sessions pràctiques estàndards i sessions model d’aula-invertida (flipped learning)
La plataforma disposarà de FORUM d’estudiants, eines d’estimulació a la participació, així com de les eines necessàries per a l’avaluació i seguiment del curs.
Tutories: presencials o on-line, grupals i individuals.
Les competències seran avaluades mitjançant el model de 4 nivells de Kirkpatrick Participació (Reaction), Coneixement teòric (Learning), Context / Casos clínics (Behavior), Pràctics, Transferibilitat (Results).
– Llicenciat o graduat en Medicina i Cirurgia. Especialista en Radiodiagnòstic.
– Llicenciat o graduat en Medicina i Cirurgia. Metge en formació (MIR) per a l’especialitat de Radiodiagnòstic.
– Llicenciat o graduat en Bioenginyeria o Bioinformàtica.
– Llicenciat o graduat en Psicologia, Biomedicina o altres ciències biomèdiques afins.
Metges en formació en diagnòstic per la imatge interessats a iniciar-se al món de la impressió 3D en imatge mèdica.
– Metges especialistes en diagnòstic per la imatge interessats a iniciar-se al món de la impressió 3D en imatge mèdica.
– Llicenciats o graduats en psicologia, biomedicina, odontologia o altres ciències biomèdiques afins.
– Bioenginyers, bioinformàtics, tecnòlegs o científics que utilitzen o desitgen utilitzar el postprocessat d’matge avançada mèdica.
Els interessats han d’omplir el formulari d’inscripció que hi ha al web de la Fundació Institut Interuniversitari InterAc Salut i enviar a secretaria@interacsalut.cat la següent documentació:
– Fotocòpia DNI o passaport
– Fotocòpia compulsada del títol universitari de Llicenciat o Graduat o del resguard.
– Currículum vitae abreujat
– Resguard de pagament de la matrícula
En el cas d’haver obtingut la llicenciatura/grau en una universitat estrangera, és necessari tenir homologat el títol i cal aportar fotocòpia compulsada.
Pels títols emesos per universitats espanyoles, poden aportar el certificat digital que s’obté a la seu electrònica del Ministerio de Educación.
Si no es disposa de títol universitari, cal aportar fotocòpia compulsada del títol dels estudis superiors assolits.
En ambdos casos, si el títol està en un idioma que no sigui castellà o català, ha d’aportar-se legalment traduït.
En el cas de no tenir la documentació compulsada digitalment, és necessari que ens la enviïn per correu postal a F. InterAc Salut, C/Major de Can Caralleu 1-7, 08017 Barcelona.
– Llicenciat o graduat en Medicina i Cirurgia. Especialista en Radiodiagnòstic.
– Llicenciat o graduat en Medicina i Cirurgia. Metge en formació (MIR) per a l’especialitat de Radiodiagnòstic.
– Llicenciat o graduat en Bioenginyeria o Bioinformàtica.
– Llicenciat o graduat en Psicologia, Biomedicina o altres ciències biomèdiques afins.
Avaluació continuada de les competències transversals mitjançant la participació i assistència a les aules de classes teòriques i pràctiques 20%
Treball individual que seguirà la metodologia de projecte 30%
Prova objectiva sobre coneixements adquirits a les sessions teòriques mitjançant un test delecció múltiple i la resolució dun cas clínic (on-line Moodle). 50%
1. Acreditació del 80% d’assistència a les sessions presencials teòriques i pràctiques.
2. Superar amb un 65% cadascuna de les avaluacions dels mòduls.