CURS D’ACTUALITZACIÓ EN ENDOSCÒPIA MÈDICO-QUIRÚRGICA: PATOLOGIA COLORRECTAL, 2024-2025

Presentació i justificació del curs

Fa més de 20 anys, poc després de la primera colecistectomia laparoscòpica, inici de la revolucionària era de la cirurgia laparoscòpica, un cirurgià laparoscopista (el Dr. Enric Laporte) i un digestòleg expert en endoscòpia flexible (el Dr. José Ramón Armengol) van crear una societat científica mixta: la societat Catalana d’Endoscòpia Digestiva Medico-Quirúrgica (SCEDMQ), dirigida a cirurgians i digestòlegs amb especial interès en les malalties digestives des d’un vessant diagnòstic i intervencionista mínimament invasiva. Des d’aleshores, la SCEDMQ s’ha esforçat a fomentar el diàleg entre dues disciplines diferents destinades a tractar les mateixes patologies. Sovint, les discussions científiques sobre les noves tècniques mínimament invasives estan separades, fins i tot són impermeables, en l’ àmbit dels cirurgians i els digestòlegs. Ambdues especialitats, però, no són competitives sinó complementàries. La SCEDMQ té una llarga tradició a reunir els digestòlegs i cirurgians amb més experiència en laparoscòpia i endoscòpia per aconseguir consensos sobre les indicacions i limitacions de cada tècnica per diagnosticar i tractar les patologies digestives.

Aquest curs d’ actualització en endoscòpia medicoquirúrgica pretén formar en les tècniques mínimament invasives a cirurgians i digestòlegs especialistes o en formació. El seu disseny mixt mèdic i quirúrgic és inèdit i enriquidor, ja que permet que uns especialistes aprenguin dels altres. El seu format mixt, teòric i pràctic, no només busca formar en coneixements actualitzats els alumnes mitjançant sessions presencials i on-line, sinó que els aportarà habilitats tècniques específiques gràcies a les pràctiques de cirurgia i endoscòpia experimental en el laboratori animal.

La part teòrica del curs està desglossada en cinc blocs temàtics:

  1. Maneig de pòlips complexos, sospita de T1
  2. Tumor de recte – neoadjuvancia i Watch and wait
  3. Malaltia inflamatòria intestinal. Tractament de les Estenosis.
  4. Proctologia. Tractament de la síndrome hemorroïdal
  5. Maneig de les dehiscències anastomòtiques colorectals

Cada bloc està dirigit per un professor amb àmplia trajectòria assistencial i reconegut prestigi acadèmic en el tema. El professor enviarà als alumnes mitjançant la plataforma docent moodle (Aula Virtual) una selecció de la bibliografia recent més rellevant, perquè aquests se l’estudiïn de cara a la classe presencial del seu tema. La classe, de 3 hores de durada, tindrà el format d’una sessió interactiva: el professor moderarà una taula en la qual participaran un digestòleg, un cirurgià i/o un o dos metges d’una altra especialitat. Després de l’exposició del tema, es farà un debat en el qual es farà participar els alumnes, i s’extrauran unes directrius de consens interdisciplinari. Passada la classe, el professor sol·licitarà als alumnes la redacció de les seves conclusions i els remetrà mitjançant l’Aula Virtual de la F. InterAc Salut, un qüestionari amb cinc preguntes d’avaluació.

La part pràctica del curs tindrà lloc en un dels centres d’experimentació de Catalunya (per decidir):
– Centre d’experimentació CREBA (IRB Lleida. Av. Rovira Roure 80. 25198 Lleida).

La pràctica supervisada amb animals facilitarà als alumnes coneixements pràctics en endoscòpia i cirurgia laparoscòpica.

Direcció i coordinació del curs
Liseth Rivero Sánchez (director/a), Fernando Pardo Aranda (director/a), Hugo Ikuo Uchima Koecklin (codirector/a), Noelia Pérez Romero (codirector/a), Maite Santamaría Gómez (coordinador/a), Jaume Tur Martínez (coordinador/a)

El curs planteja com a objectiu general l’ampliació de coneixements sobre el maneig pluridisciplinar de les malalties digestives que per la seva rellevància o gravetat tenen una important repercussió en la societat. Aquesta ampliació de coneixements ha d’arribar a nivells d’excel·lència i aportar la màxima actualització. Així, es tracta d’emfatitzar aquells avenços sobre els quals hi hagi evidència científica sòlida que permeti una recomanació inequívoca. A més a més, serà crucial insistir en el caràcter multidisciplinari de la seva aplicació, explicant els avantatges i inconvenients de cada abordatge diagnòstic i terapèutic de cada opció: endoscòpica, quirúrgica, radiològica…).

D’una manera més específica, el curs es dedicarà a conèixer els fonaments i bases biològiques dels diferents tractaments disponibles de la patologia colorectal. L’alumne serà capaç d’identificar i assimilar les diferents opcions diagnòstiques i terapèutiques en funció de les diferents situacions clíniques.

Resultats d'aprenentatge

En finalitzar el curs, l’alumne ha de ser capaç d’identificar, la millor opció pel pacient en funció de la situació clínica. Així, gràcies a la informació rebuda, haurà de ser capaç d’ indicar un o altre abordatge en funció de l’ evidència científica disponible en cada cas.

Aplicats sempre en els següents temes: Maneig de pòlips complexos, sospita de T1; tumor de recte – neoadjuvancia i Watch and wait; malaltia inflamatòria intestinal, tractament de les estenosis; proctologia, tractament de la síndrome hemorroïdal; maneig de les dehiscències anastomòtiques colorrectals.

Coneixement:
KT01 Explicar els fonaments d’acció, indicacions, eficàcia i risc – benefici de les diferents mesures terapèutiques, basant-se en el nivell d’evidència disponible.
KT02 Identificar el tractament o estratègia més adequats en funció de la situació clínica.
KT03 Informar dels últims avenços en Cirurgia Mínimament Invasiva.
KT04 Descriure els darrers avenços en endoscòpia terapèutica i diagnòstica.
KT05 Recordar el tractament de radiologia intervencionista.
KT06 Distingir i validar les teràpies multidisciplinàries.
KT07 Explicar el maneig dels tractaments neoplàsics i de la malaltia inflamatòria intestinal
KT08 Informar de la utilització d’estomes temporals i definitius
KT09 Indicar la col·locació d’endopròtesis colòniques

Habilitats
ST01 Aplicar les diferents tècniques endoscòpiques transluminal i combinades. Integració d’imatges radiològiques i endoscòpiques
ST02. Analitzar i interpretar algoritmes terapèutics
ST03 Aplicar correctament la nomenclatura endoscòpica i quirúrgica internacional
ST04 Resolució en la presa de decisions
ST05 Aplicar de manera pràctica en model viu i en simulació les tècniques bàsiques en patologia colorrectal.

Competències:
CT01 Adaptar coneixements a la pràctica
CT02 Proposar noves idees (creativitat)
CT03 Proposar solucions en situacions de conflicte
CT04 Planificar estratègies terapèutiques

Es realitzaran 5 sessions teòriques virtuals síncrones (videoconferència). És obligatori mantenir la càmera connectada durant la sessió. En finalitzar la teoria exposada es presentaran un o dos casos clínics.
Les sessions seran gravades i publicades a la plataforma Aula Virtual/Moodle 48 hores després de finalitzar cada una de les sessions. Excepcionalment, i per causa justificada i prèvia conformitat de la Direcció del curs, la visualització de les gravacions amb compleció de l’activitat, es comptabilitzarà com assistència.
En les sessions pràctiques, els alumnes realitzaran pràctiques endoscòpiques avançades, cirurgia laparoscòpiques i per port únic en animals d’experimentació, tutoritzats per cirurgians i endoscopistes experts.
Es considera que, desprès de cada sessió, l’alumne dedicarà 1 hora de a la realització d’aquestes tasques.
També es contempla la realització de tutories on-line amb cadascun dels professors.

A qui s'adreça
  • Llicenciats/des o Graduats/des en Medicina i Cirurgia. Especialistes en Digestologia o Cirurgia general i digestiva.
  • Llicenciats/des o Graduats/des en Medicina i Cirurgia. Metges en formació: residents MIR de Digestologia o Cirurgia general i digestiva.
Requisits per l’admissió i criteris de selecció dels alumnes
Requisits per l’accés:
       – Ser  llicenciat/da o graduat/da en Medicina i Cirurgia.
       – Estar cursant o haver completat l’especialitat en Digestologia o en Cirurgia General i Digestiva.
       – Ser soci de la Societat Catalana d’Endoscòpia Digestiva Mèdico-Quirúrgica.
Tots els requisits s’han de complir per poder ser admès al curs.
Per tal d’inscriure’s al curs, l’alumne haurà de complimentar un formulari de preinscripció.
La Coordinació del Curs valorarà les sol·licituds i, per l’acceptació definitiva de l’alumne, es tindrà en compte la seva participació en cursos previs (haver aprovat el curs amb un grau d’assistència i implicació suficient), ser adjunt o resident i pertànyer  a una unitat especialitzada.
La inscripció definitiva serà confirmada per la Secretaria del curs en un termini màxim de 10 dies des de la fi del termini d’inscripció.
Criteris d'avaluació

Avaluació contínua de les competències transversals mitjançant la participació en les classes teòriques i assistència a les pràctiques (20% de la nota final).

Prova objectiva sobre coneixements adquirits en les sessions teòriques mitjançant un resum de les conclusions de la sessió, un test d’elecció múltiple i la resolució d’un cas clínic (tot on-line). Cada sessió s’avaluarà amb, com a mínim, 15 preguntes amb 5 opcions cadascuna (1 verdadera).

Requeriments per obtenir el certificat

Acreditació del 80% de assistència/connexió a les sessions teòriques, sent requisit previ a ser avaluat com a apte.
Excepcionalment, i per causa justificada i prèvia conformitat de la Direcció del curs, la visualització de les gravacions amb compleció de l’activitat, es comptabilitzarà com assistència.

Una vegada acreditada l’assistència, per a poder obtenir el certificat es requereix contestar el 80% dels exàmens amb una nota superior al 70% sense que pugui haver-hi cap examen suspès (nota inferior a 5).

Característiques del curs
Inscripció: 01/07/2024 al 18/09/2024
Realització: 08/10/2024 al 02/06/2025
Lloc de realitzacio: Seu de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears i Institut CREBA de la Universitat de Lleida
Modalitat: Virtual
ECTS:6,00

Les inscripcions estan tancades

Veure sessions

Entitats promotores
Altres entitats col·laboradores
Institut CREBA de la Universitat de Lleida