

El curso de dirige a a mĆ©dicos especialistas en Medicina Intensiva, o MĆ©dicos Internos Residentes en los dos Ćŗltimos aƱos de formación (R4-R5) de la especialidad de Medicina Intensiva. Supone una revisión y actualización de conocimientos y competencias especĆficas, a la mejor evidencia cientĆfica vigente. Es decir, de los conocimientos y competencias adquiridas en su dĆa por cada alumno, con el programa formativo de la especialidad.
HabrĆ” un encuentro presencial entre los alumnos y los docentes al finalizar cada uno de los módulos. Su objetivo es poder debatir sobre los temas tratados, o compartir experiencias. El modo dependerĆ” del tema y es decisión del Coordinador, puede ser presentación de casos, debate, etc, pero pensando en un enfoque prĆ”ctico, de participación, no deberĆa ser un resumen y exposición de los contenidos teóricos tratados.
Reconocido con 4 crƩditos ECTS por la Universitat de Girona (UDG), la Universitat de Lleida (UDL), la Universitat Rovira i Virgili (URV) y la Universitat de Vic (UVIC).
Actividad avalada por la SEMICYUC.

El seu disseny mixt -mĆØdic i quirĆŗrgic- Ć©s inĆØdit i enriquidor, ja que permet que uns especialistes aprenguin dels altres. TambĆ© Ć©s mixt el seu format, a la vegada teòric i prĆ ctic: no nomĆ©s busca formar en coneixements actualitzats als alumnes mitjanƧant sessions presencials i on-line, sinó que els aportarĆ habilitats tĆØcniques especĆfiques grĆ cies a les prĆ ctiques de cirurgia i endoscòpia experimental al laboratori animal.
En aquesta primera edició, el curs està dedicat a conèixer els fonaments i bases biològiques dels diferents tractaments disponibles de les patologies colo-rectals benignes i malignes. Les tres futures edicions es dedicaran a la patologia esòfago-gà strica, la hepato-bilio-pancreà tica i l'obesitat mòrbida, respectivament.
La part teòrica d'aquesta primera edició del curs estĆ desglossada en cinc blocs temĆ tics: hemorrĆ gia digestiva baixa, tumors rectals incipients, sĆndromes de cĆ ncer de colon familiars, cĆ ncer oclusiu de colon i malaltia inflamatòria intestinal. La part prĆ ctica del curs tindrĆ lloc al 'World Institut for Digestive Endoscopy Research (WIDER)', centre de cirurgia endoscòpica experimental de l'Hospital de la Vall d'Hebrón. La prĆ ctica supervisada amb animals facilitarĆ als alumnes coneixements prĆ ctics en endoscòpia i cirurgia laparoscòpica, aixĆ com en Cirurgia Endoscòpica Transluminal a travĆ©s d'Orificis Naturals (NOTES).
En acabar el curs, l'alumne ha de ser capaƧ d'identificar, dintre de les diferents malalties tractades, la millor opció pel pacient en funció de la situació clĆnica. AixĆ, grĆ cies a la informació rebuda, haurĆ de ser capaƧ d'indicar un o altre abordatge en funció de l'evidĆØncia cientĆfica disponible en cada cas.
El curs estĆ reconegut amb 2,5 crĆØdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, Universitat de Lleida -UdL, Universitat Rovira i Virgili -URV i la Universitat de Vic -Uvic.
Institut Wider
Passeig Vall dāHebron 119-129
Barcelona

Considerem que un coneixement adequat de les escales clĆniques de mesura bĆ siques Ć©s Ćŗtil per una bona prĆ ctica clĆnica, per homogeneĆÆtzar-les i el seu Ćŗs Ć©s necessari per realitzar activitat investigadora dins els projectes i grups de recerca. Es tracta d'un curs anual dirigit a metges i metgesses i especialistes en psiquiatria i psicologia, que es realitza des de fa anys, organitzat des de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental amb l'objectiu principal de conĆØixer i aprofundir en les escales clĆniques que s'utilitzen amb mes freqüència dins l'Ć mbit de la Salut Mental. Són escales que han estat validades en el nostre medi, i que inclouen 4 dels grans trastorns mentals greus.
L'objectiu principal Ć©s l'adequat coneixement d'alguns instruments d'avaluació com són les escales clĆniques plantejades en aquest curs, en ser de les mĆ©s rellevants en la prĆ ctica clĆnica diĆ ria en el camp de la Psiquiatria.
El curs estĆ reconegut amb 1.4 crĆØdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, Universitat de Lleida -UdL, Universitat Rovira i Virgili -URV i la Universitat de Vic -Uvic.

Aquests procediments es poden realitzar seguint referències anatòmiques (a cegues) o guiades amb una tècnica d'imatge. Poder utilitzar una guia d'imatge que ens faci veure ens ajuda a augmentar l'eficà cia i la seguretat de la nostra actuació.
Les tècniques d'imatge que podem utilitzar han canviat en els últims anys grà cies als equips d'ecografia d'alta resolució que ens han permès obtenir imatges de parts toves amb una gran definició.La innocuïtat de l'ecografia (en comparació amb tècniques d'imatge amb radiacions ionitzants), la seva portabilitat, la capacitat de poder realitzar un examen dinà mic i comparatiu, i la possibilitat de distingir estructures vasculars i nervioses ha fet que les infiltracions guiades amb ecografia s'hagin convertit en una competència bà sica pel tractament del dolor.
Però, l'ecografia com a eina diagnòstica i de guia per realitzar intervencionisme té una sèrie d'inconvenients o particularitats. Perquè dels inconvenients només quedin els inherents a la tècnica és imprescindible la realització de cursos com el que presentem.
EspecĆficament, el curs tĆ© com a objectiu principal donar als participants una formació en sonoanatomia, tĆØcniques de punció i diferents abordatges d'infiltracions ecoguiades i/o ecoassistides que s'utilitzen actualment en la prĆ ctica clĆnica pel diagnòstic i tractament del dolor.
Aquest curs, tramitat per la Fundació InterAc Salut, té 2 crèdits ECTS reconeguts per la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat de Vic -Uvic i la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB.


El curs, adreçat a llicenciats o graduats en Medicina, té com a objectiu general oferir al ginecòleg recentment titulat i també al resident el material formatiu teòric que li permeti l'adquisició de coneixements que el capacitin per realitzar eficaçment l'atenció a la dona durant la gestació, el part, el puerperi, per diagnosticar i tractar els problemes ginecològics i obstètrics de la dona, i per promocionar la salut reproductiva.
El programa formatiu està desglossat en 15 temes obstètrics i 15 temes ginecològics. De l'apartat obstètric s'explicarà la normalitat de l'embarà s, el part i el puerperi, i es tractaran altres com ara la farmacologia durant la gestació i el part.
A l' apartat ginecològic es tractaran les patologies mĆ©s freqüents en la prĆ ctica clĆnica, l'anatomia quirĆŗrgica i de la prevenció de les complicacions quirĆŗrgiques mĆ©s freqüents.
La metodologia formativa estĆ basada en el model pedagògic d'aula invertida (Flipped Learning) portat a terme en modalitat semi presencial combinant el treball en lĆnia amb el treball a l'aula.
El curs està reconegut amb 7,5 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB, i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

El curs es presenta com un conjunt de sessions teòriques de presentacions de temes actuals sobre aspectes de recerca clĆnica i/o bĆ sica en Immunologia, impartides per ponents de primer ordre nacional i internacional.
De forma general, l'activitat formativa permet ampliar l'oferta de coneixements d'Immunologia per a estudiants universitaris de grau i mĆ ster i llicenciats en CiĆØncies de la Salut, amb la finalitat de millorar les sortides professionals que ofereix aquesta Ć rea de coneixement.
EspecĆficament, el curs tĆ© com a objectius principals: la difusió de nous coneixements en Immunologia, que inclouen tant metodologies punteres com conceptes nous en aquesta disciplina, i esdevenir un fòrum per a la discussió cientĆfica a primer nivell nacional i internacional en la matĆØria.
El curs està reconegut amb 4 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB, la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

El curso se dirige a mĆ©dicos especialistas en Medicina Intensiva y MĆ©dicos Internos Residentes en los dos Ćŗltimos aƱos de formación (R4-R5) de la especialidad de Medicina Intensiva. Supone una revisión y actualización de conocimientos y competencias especĆficas, a la mejor evidencia cientĆfica vigente, por parte de expertos en cada una de las Ć”reas de la especialidad.
El curso es on-line y se realizarÔ un encuentro presencial entre alumnos y docentes al finalizar cada uno de los módulos, con un enfoque prÔctico y de participación (presentación de casos, debate, etc.), con el objetivo de poder debatir sobre los temas tratados o compartir experiencias.
El curso estÔ reconocido con 5 créditos ECTS por la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat de Vic -Uvic-UCC, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB, y la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

El seu disseny mixt mĆØdic i quirĆŗrgic Ć©s inĆØdit i enriquidor, ja que permet que uns especialistes aprenguin dels altres. TambĆ© es mixt el seu format, a la vegada teòric i prĆ ctic: no nomĆ©s busca formar en coneixements actualitzats als alumnes mitjanƧant sessions presencials i on-line, sinó que els aportarĆ habilitats tĆØcniques especĆfiques grĆ cies a les prĆ ctiques de cirurgia i endoscòpia experimental al laboratori animal.
En aquesta segona edició, el curs està dedicat al diagnòstic i el tractament de les patologies del esòfag i estómac. Les tres futures edicions es dedicaran a la patologia hepato- bilio-pancreà tica, obesitat mòrbida i colo-proctologia, respectivament.
La part teòrica d'aquesta segona edició del curs està desglossada en cinc blocs temà tics: Refluxe gastro-esofà gic i esòfag de Barrett, Acalà sia, Diverticles esofà gics, Neoplà sia gà strica i Neolà sia esofà gica. La part prà ctica del curs tindrà lloc al Centre d'experimentació CREBA (IRB Lleida. Av. Rovira Roure 80. 25198 Lleida). La prà ctica supervisada amb animals facilitarà als alumnes coneixements prà ctics en endoscòpia i cirurgia laparoscòpica.
El curs està reconegut amb 6 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UDG, la Universitat de Lleida -UDL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB, i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

De forma general, el curs formatiu del primer any permet actualitzar els coneixements en Pneumologia, especialment, els relacionats amb les ciències bà siques com poden ser l'Anatomia, la Fisiologia i/o la Radiologia, incorporant temes més generals com ara les infeccions pulmonars.
El primer nivell té com a objectius principals: la identificació dels elements anatòmics del sistema respiratori, i de tots el processos fisiològics essencials del sistema respiratori, la interpretació i avaluació correcta de les tècniques d'imatge en Pneumologia i l'adquisició dels darrers coneixements en malalties infeccioses pulmonars.
El curs està reconegut amb 3 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

De forma general, el curs formatiu del segon any permet actualitzar els coneixements en Pneumologia, especialment, els relacionats amb les malalties cròniques més freqüents relacionades amb la via aèria, les malalties pleurals, la malaltia tromboembòlica i els tumors pulmonars.
El segon nivell té com a objectius principals: la identificació dels elements necessaris per distingir patologies freqüents com ara la MPOC, l'asma o les bronquièctasis i la patologia traqueal, l'adquisició dels darrers coneixements en la fisiopatologia i el diagnòstic i tractament d'aquestes patologies, la coneixença de les manifestacions i els avenços realitzats en la malaltia tromboembòlica, el coneixement més actualitzat en les malalties pleurals i la identificació de les diferents tipologies de tumors que poden afectar al pulmó.
El curs està reconegut amb 3 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

El curs formatiu del tercer any permet actualitzar els coneixements en Pneumologia relacionats amb les diferents tècniques i exploracions complementaries pròpies de l'especialitat. En especial, s'estudiarà de forma exhaustiva la funció pulmonar a les proves de la son, a les tècniques broncoscòpiques i pleuroscòpiques i a l'ecografia torà cica. També s'actualitzaran coneixements referents a la insuficiència respiratòria tant aguda com crònica, la hipertensió pulmonar i les manifestacions pleuropulmonars de les malalties sistèmiques.
El tercer any té com a objectius principals: la identificació dels diferents tipus de trastorn ventilatori, l'assoliment dels coneixements més actualitzats en endoscòpia pulmonar, pleuroscòpia i ecografia torà cica, la identificació dels diferents trastorns de la son associats a malalties respiratòries, el coneixement de les manifestacions pleuropulmonars associades a malalties sistèmiques i la identificació de pacients en situació d'insuficiència respiratòria.
El curs està reconegut amb 3 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

El curs formatiu del quart any permet actualitzar els coneixements en Pneumologia relacionats amb temes molt mĆ©s especĆfics i avanƧats com ara les malalties respiratòries d'origen ocupacional, les malalties de l'interstici pulmonar i tot el ventall de les malalties minoritĆ ries o orfes que afecten al sistema respiratori. TambĆ© en aquest curs s'explica tot el que fa referĆØncia al trasplantament de pulmó.
El quart any tĆ© com a objectius principals: la identificació de les diferents malalties respiratòries que tenen el seu origen en l'exposició a determinats agents presents en l'ambient laboral, la identificació de les malalties que afecten a l'interstici pulmonar i el seu diagnòstic i tractament, l'adquisició de coneixements actualitzats en les diferents malalties minoritĆ ries que afecten al sistema respiratori fent ĆØmfasi en les eosinofĆlies pulmonars, les immunodeficiĆØncies i les vasculitis pulmonars aixĆ com l'enumeració dels darrers avenƧos a nivell d'indicació, prĆ ctica quirĆŗrgica i maneig posterior del trasplantament pulmonar.
El curs està reconegut amb 3 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

L'intervencionisme en el tractament del dolor tant agut com crònic és una de les à rees més representatives de l'anestesiologia i de l'especialitat del tractament del dolor. Aquestes tècniques es poden utilitzar tant en la seva vessant diagnòstica com terapèutica.
Aquests procediments es poden realitzar seguint referències anatòmiques (a cegues) o guiades amb una tècnica d'imatge. Poder utilitzar una guia d'imatge que ens faci veure ens ajuda a augmentar l'eficà cia i la seguretat de la nostra actuació.
Les tècniques d'imatge que podem utilitzar han canviat en els últims anys grà cies als equips d'ecografia d'alta resolució que ens han permès obtenir imatges de parts toves amb una gran definició. La innocuïtat de l'ecografia (en comparació amb tècniques d'imatge amb radiacions ionitzants), la seva portabilitat, la capacitat de poder realitzar un examen dinà mic i comparatiu, i la possibilitat de distingir estructures vasculars i nervioses ha fet que les infiltracions guiades amb ecografia s'hagin convertit en una competència bà sica pel tractament del dolor.
Però, l'ecografia com a eina diagnòstica i de guia per realitzar intervencionisme té una sèrie d'inconvenients o particularitats. Perquè dels inconvenients només quedin els inherents a la tècnica és imprescindible la realització de cursos com el que presentem.
EspecĆficament, el curs tĆ© com a objectiu principal donar als participants una formació en sonoanatomia, tĆØcniques de punció i diferents abordatges d'infiltracions ecoguiades i/o ecoassistides que s'utilitzen actualment en la prĆ ctica clĆnica pel diagnòstic i tractament del dolor.
Aquest curs, tramitat per la Fundació InterAc Salut, té 5 crèdits ECTS reconeguts per la Universitat de Girona -UdG, Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

COLĀ·LEGI D'ODONTĆLEGS I ESTOMATĆLEGS DE CATALUNYA
Trv. de GrĆ cia, 93 -95
Barcelona

El curs, adreƧat a professionals de la salut, tĆ© com a objectiu general formar als professionals de la salut en la patologia mental que pot presentar un pacient amb una altra patologia mĆØdica o quirĆŗrgica. La formació dona eines als professionals per prevenir i detectar precoƧment la patologia psĆquica, permet conĆØixer aquells trastorns en quĆØ els factors psĆquics poden tenir un paper important en el seu inici i manteniment, aixĆ com aquells que poden dificultar l'adaptació a la malaltia i la vinculació als tractaments.
Es realitzaran classes teòriques i prĆ ctiques, dinĆ miques, participatives i interactives. Es fomentarĆ la participació del grup i a cada sessió es faran exposicions teòriques. Al final del curs es farĆ una prova teòrica amb preguntes d'opció mĆŗltiple i un cas clĆnic.
El curs està reconegut amb 3 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UDG, la Universitat de Lleida -UDL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB, i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

El Curso de Especialización en anatomĆa y disección de la extremidad inferior estĆ” destinado a una formación complementaria y especĆfica, Ćŗtil tanto para el ejercicio profesional de determinadas especialidades quirĆŗrgicas, como tambiĆ©n para mejorar la prĆ”ctica y la capacitación tĆ©cnica que es necesaria en ciertas profesiones de ciencias de la salud en las que se requiere un conocimiento profundo y una comprensión de la anatomĆa y la relaciones topogrĆ”ficas.
El objetivo principal del curso es el de mejorar y acelerar la curva de aprendizaje de especialidades quirĆŗrgicas que requieren un conocimiento en profundidad de la anatomĆa humana de la extremidad inferior, como son la cirugĆa ortopĆ©dica y traumatologĆa, la cirugĆa plĆ”stica y reconstructiva y la cirugĆa vascular. Otras titulaciones en Ciencias de la Salud con especial interĆ©s en el conocimiento anatómico tambiĆ©n pueden encontrar en este curso una herramienta de mejora para su actividad profesional.
El curso es eminentemente prĆ”ctico, impartido bajo el enfoque anatomoclĆnico de profesorado titular especializado en AnatomĆa Humana. Se incorporan sesiones teóricas que orientarĆ”n al alumno en el reconocimiento y localización de las estructuras anatómicas que deberĆ”n trabajar a lo largo de las sesiones.
El programa formativo se organiza en diez sesiones de cinco horas cada una que se realizan cada jueves durante 10 semanas. Consta de sesiones teóricas (15%) y sesiones prĆ”cticas (85%) en el Laboratorio de AnatomĆa Humana de la Facultad de Medicina de la UdG.
El curso estÔ reconocido con 7 créditos ECTS por la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, y la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB.
Laboratori d'Anatomia Humana. Facultat de Medicina. Universitat de Girona
Carrer dāEmili Grahit, 77
17003 Girona
Sesión 3

El Curs de Cefalees impartit per neuròlegs amb experiència reconeguda i avalada en la matèria, i dirigit a tots els professionals sanitaris que tinguin interès en assolir una formació complerta en aquest à mbit, té com a principal objectiu; la difusió i el coneixement les cefalees i el seu correcte maneig, millorant la capacitat dels facultatius per a diagnosticar i tractar els diferents tipus de cefalees.
El contingut del curs es presenta en dos mòduls. El 1er mòdul, permet a l'alumne assolir una visió complerta i general de les cefalees. En finalitzar-lo, l'alumne pot realitzar un correcte diagnòstic diferencial, indicar si són necessà ries les exploracions complementà ries adequades i aplicar al pacient el tractament correcte. En el 2on mòdul, s'aprofundeix en el coneixement de les cefalees, en la fisiopatologia i l'estudi electrofisiològic del dolor, en l'organització d'una Unitat pluridisciplinar de cefalees, en la realització de determinats tractaments intervencionistes i s'inicia la investigació en cefalees.
El curs està reconegut amb 2,5 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

Es tracta d'un curs semi presencial format per 6 mòduls i tres tallers, amb una durada de 6 mesos (un mòdul per mes). Cada 2 mòduls es realitza un taller (2 hores) que coincideix amb la sessió presencial de final de mes. AixĆ, el curs tĆ© 6 sessions presencials, tres d'una hora i tres de tres hores cadascuna.
Abans de començar cada mòdul, es facilitarà a l'alumne, mitjançant la plataforma virtual, la documentació del mateix, juntament amb tres referències bibliogrà fiques. L'alumne haurà d'estudiar aquests continguts per tal de respondre a un qüestionari on-line obligatori en finalitzar cada mòdul. Al final del curs es realitzarà un examen.
El curs està reconegut amb 6 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UDG, la Universitat de Lleida -UDL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB, i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.
Hospital de Mataró
Carr. de Cirera, 230
08304 Mataró

Considerem que un coneixement adequat de les escales clĆniques de mesura bĆ siques Ć©s Ćŗtil per una bona prĆ ctica clĆnica, per homogeneĆÆtzar-les i el seu Ćŗs Ć©s necessari per realitzar activitat investigadora dins els projectes i grups de recerca. Es tracta d'un curs anual dirigit a metges i metgesses i especialistes en psiquiatria i psicologia, que es realitza des de fa anys, organitzat des de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental amb l'objectiu principal de conĆØixer i aprofundir en les escales clĆniques que s'utilitzen amb mes freqüència dins l'Ć mbit de la Salut Mental. Són escales que han estat validades en el nostre medi, i que inclouen 4 dels grans trastorns mentals greus.
L'objectiu principal Ć©s l'adequat coneixement d'alguns instruments d'avaluació com són les escales clĆniques plantejades en aquest curs, en ser de les mĆ©s rellevants en la prĆ ctica clĆnica diĆ ria en el camp de la Psiquiatria.
El curs està reconegut amb 1,5 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

La BioĆØtica com a disciplina pot ajudar a aquesta reflexió i per això cal que es consideri com una de les eines fonamentals del currĆculum de tots els professionals sanitaris.
Aquest curs, de carà cter transversal, i amb una visió multidisciplinà ria té com a principal objectius: proporcionar coneixements de Bioètica i reflexionar sobre aspectes ètics en la prà ctica assistencial, adquirir conceptes inicials per saber identificar aspectes ètics en la prà ctica assistencial, Assolir aspectes bà sics de fonamentació ètica, conèixer la metodologia de presa de decisions en Bioètica i fomentar el dià leg, la deliberació i la discussió.
Aquest curs, promogut per la Societat Catalana de Bioètica amb la col·laboració de l'Institut Borja de Bioètica i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i tramitat per la Fundació InterAc Salut, té 3 crèdits ECTS reconeguts per la Universitat de Girona -UdG, Universitat de Lleida -UdL, Universitat Rovira i Virgili -URV i la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB.

- Coneixement -- Pimer Any
- Habilitats tĆØcniques -- Segon any
- Criteri clĆnic -- Treball de recerca -- fi
El curs I, reconegut amb 22 ECTS per la UdG, la UdL, la URV i la UAB, s'adreça a graduats en Medicina i Cirurgia i inclou les següents activitats:
⢠Aprenentatge teòric dels coneixements bà sics i avançats relacionats amb la cirurgia endoscòpica.
⢠Aprenentatge de les habilitats tècniques en simulador / pelvic trainer dirigides per un tutor.
⢠Assistència a quiròfan com a 2º-1º ajudant.
⢠Curs de metodologia cientĆfica de l'Institut Cochrane.
⢠Possiblitat d'obtenir l'acreditació MIGS del programa GESEA de l'ESGE (European Society for Gynaecological Endoscopy).
El curs ha estat reconegut com a Curs d'Expert Universitari amb tĆtol propi per la Universitat de Lleida.
Del 3 abril al 27 de juliol de 2018,
lāHospital de referĆØncia del tutor
.
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Barcelona
Barcelona
Hospital d'Igualada
Av. catalunya, 11
Igualada
Del 3 de setembre al 28 de desembrel de 2018,
Hospital de referĆØncia del tutor
.

Com en el nivell 1, el programa formatiu es desglossa en temes obstètrics i temes ginecològics. De l'apartat obstètric destaca el maneig de les urgències obstètriques més freqüents al segon i tercer trimestre de la gestació, el maneig de la gestació gemel·lar i múltiple i l'abordatge de les principals complicacions fetals i maternes relaciones amb la restricció de creixement fetal i els estats hipertensius de l'embarà s. Igualment, s'aprendran els conceptes teòrics per a la realització de l'ecografia morfològica del segon trimestre.
De la part ginecològica destaca la identificació, diagnòstic i tractament de les anomalies congènites més freqüents, de la patologia infecciosa aguda dels genitals interns i les mames, i les diferents causes d'amenorrea. Igualment es tractarà sobre les tècniques d'imatge utilitzades en ginecologia, l'esterilitat i la contracepció, l'osteoporosi i els fonaments de l'abordatge laparoscòpic i histeroscòpic aixà com les diferents tècniques hemostà tiques en cirurgia ginecològica
La metodologia formativa estĆ basada en el model pedagògic d'aula invertida (Flipped Learning) portat a terme en modalitat semi presencial combinant el treball en lĆnia amb el treball a l'aula.
El curs està reconegut amb 7,5 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV i la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB.

El programa formatiu està desglossat en 15 temes obstètrics i 15 temes ginecològics. De l'apartat obstètric s'explicarà la normalitat de l'embarà s, el part i el puerperi, i es tractaran altres com ara la farmacologia durant la gestació i el part.
A l' apartat ginecològic es tractaran les patologies mĆ©s freqüents en la prĆ ctica clĆnica, l'anatomia quirĆŗrgica i de la prevenció de les complicacions quirĆŗrgiques mĆ©s freqüents.
La metodologia formativa estĆ basada en el model pedagògic d'aula invertida (Flipped Learning) portat a terme en modalitat semi presencial combinant el treball en lĆnia amb el treball a l'aula.
El curs està reconegut amb 7,5 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV i la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB.

El curso de dirige a mĆ©dicos especialistas y mĆ©dicos Internos Residentes en los dos Ćŗltimos aƱos de formación (R4-R5) de la especialidad de Medicina Intensiva, asĆ como mĆ©dicos de otras especialidades con ejercicio profesional en la atención al paciente crĆtico. Su objetivo no es facilitar salidas profesionales, sino mejorar la prĆ”ctica asistencial facilitando la formación continuada de los profesionales.
El curso es on-line y se realizarÔ un encuentro presencial entre alumnos y docentes al finalizar cada uno de los módulos, con un enfoque prÔctico y de participación (presentación de casos, debate, etc.), con el objetivo de poder debatir sobre los temas tratados o compartir experiencias.
El curso estÔ reconocido con 4 créditos ECTS por la Universidad de Girona -UdG-, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB-, la Universitat de Vic -Uvic-UCC, y la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

El curs es presenta com un conjunt de sessions teòriques de presentacions de temes actuals sobre aspectes de recerca clĆnica i/o bĆ sica en Immunologia, impartides per ponents de primer ordre nacional i internacional.
De forma general, l'activitat formativa permet ampliar l'oferta de coneixements d'Immunologia per a estudiants universitaris de grau i mĆ ster i llicenciats en CiĆØncies de la Salut, amb la finalitat de millorar les sortides professionals que ofereix aquesta Ć rea de coneixement.
EspecĆficament, el curs tĆ© com a objectius principals: la difusió de nous coneixements en Immunologia, que inclouen tant metodologies punteres com conceptes nous en aquesta disciplina, i esdevenir un fòrum per a la discussió cientĆfica a primer nivell nacional i internacional en la matĆØria.
El curs està reconegut amb 4 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB, la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

De forma general, el curs formatiu del primer any permet actualitzar els coneixements en Pneumologia, especialment, els relacionats amb les ciències bà siques com poden ser l'Anatomia, la Fisiologia i/o la Radiologia, incorporant temes més generals com ara les infeccions pulmonars.
El primer nivell té com a objectius principals: la identificació dels elements anatòmics del sistema respiratori, i de tots el processos fisiològics essencials del sistema respiratori, la interpretació i avaluació correcta de les tècniques d'imatge en Pneumologia i l'adquisició dels darrers coneixements en malalties infeccioses pulmonars.
El curs està reconegut amb 3 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

De forma general, el curs formatiu del segon any permet actualitzar els coneixements en Pneumologia, especialment, els relacionats amb les malalties cròniques més freqüents relacionades amb la via aèria, les malalties pleurals, la malaltia tromboembòlica i els tumors pulmonars.
El segon nivell té com a objectius principals: la identificació dels elements necessaris per distingir patologies freqüents com ara la MPOC, l'asma o les bronquièctasis i la patologia traqueal, l'adquisició dels darrers coneixements en la fisiopatologia i el diagnòstic i tractament d'aquestes patologies, la coneixença de les manifestacions i els avenços realitzats en la malaltia tromboembòlica, el coneixement més actualitzat en les malalties pleurals i la identificació de les diferents tipologies de tumors que poden afectar al pulmó.
El curs està reconegut amb 3 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

De forma general, el curs formatiu del tercer any permet actualitzar els coneixements en Pneumologia, especialment, el que fa referència a les diferents tècniques i exploracions complementaries que són pròpies de l'especialitat. En concret s'estudiaria de forma exhaustiva tot el que fa referencia als estudis de funció pulmonar, a les proves de son, a les tècniques broncoscòpiques i pleuroscòpiques i a l'ecografia torà cica. També s'actualitzaran coneixement pel que fa referència a la insuficiència respiratòria tant aguda com crònica, la hipertensió pulmonar i les manifestacions pleuropulmonars de les malalties sistèmiques
El tercer nivell té com a objectius principals: la identificació dels diferents tipus de trastorn ventilatori la seva graduació de gravetat i de quines malalties són propis a partir de tècniques d'estudi de funció pulmonar com són l'espirometria, el cà lcul de volums pulmonars està tics, el test de transferència del CO, l'estudi de pressions inspiratori i espiratòries mà ximes, l'estudi de shunt o l'estudi de centres respiratoris, adquirir els darrers coneixements en endoscòpia pulmonar, en pleuroscòpia i ecografia torà cica, identificar els diferents trastorn del son associats a malalties respiratòries mitjançant la interpretació dels diferents estudis del son, conèixer les manifestacions pleuropulmonars associades a malalties sistèmiques
El curs està reconegut amb 3 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

De forma general, aquesta activitat formativa del quart any permet actualitzar els coneixements en pneumologia en el que fa referĆØncia a temes molt mĆ©s especĆfics i avanƧats de la pneumologia com són les malalties respiratòries d'origen ocupacional, les malalties de l'interstici pulmonar i tot el ventall de les malalties minoritĆ ries o orfes que afecten al sistema respiratori. TambĆ© en aquest curs s'explica tot el que fa referĆØncia al trasplantament de pulmó.
El tercer nivell tĆ© com a objectius principals: Identificar les diferents malalties respiratòries que tenen el seu origen en l'exposició a determinats agents presents en l'ambient laboral dels individus, identificar les diferents malalties que afecten a l'interstici pulmonar i establir com s'ha de fer el diagnòstic i quin Ć©s el tractament adient, adquirir els darrers coneixements en les diferents malalties minoritĆ ries que afecten al sistema respiratori fent ĆØmfasi especialment en les eosinofĆlies pulmonars, les immunodeficiĆØncies i les vasculitis pulmonars, enumerar els darrers avenƧos tant a nivell d'indicació, practica quirĆŗrgica i maneig posterior del trasplantament pulmonar.
El curs està reconegut amb 3 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.


El curso acadĆ©mico en ImplantologĆa Oral, CirugĆa y Prótesis, dirigido a licenciados y graduados en OdontologĆa y residentes de la especialidad de CirugĆa Maxilofacial, consta de dos partes. Una parte teórica ImplantologĆa Oral- y otra clĆnico-prĆ”ctica - ImplantologĆa ClĆnica- que permitirĆ”n a los alumnos adquirir conocimientos, habilidades y capacidades diagnósticas, prostodóncicas, quirĆŗrgicas y organizativas, progresivamente.
El objetivo del curso es ofrecer una formación teórico-prÔctica que proporcione al alumno los conocimientos teóricos, las capacidades y habilidades (destreza técnica) que le permitan la planificación de los casos y la realización de los procedimientos quirúrgicos y prostodónticos para la rehabilitación oral implantosoportada. El conjunto de los módulos acredita un nivel de competencia avanzado.
La metodologĆa formativa estĆ” basada en el aprendizaje mediante conferencias, seminarios, talleres prĆ”cticos, cursos teórico-prĆ”cticos y sesiones de casos clĆnicos. La prĆ”ctica preclĆnica y clĆnica implantológica se realizarĆ”n en las clĆnicas del COEC.
El curso estĆ” reconocido con 31 crĆ©ditos ECTS. El curso ha sido aprobado como Diploma de Postgrado con tĆtulo propio de la UdG. Los alumnos que obtengan el certificado de aptitud podrĆ”n solicitar, previo pago de las tasas correspondientes, la expedición del tĆtulo.
COLĀ·LEGI D'ODONTĆLEGS I ESTOMATĆLEGS DE CATALUNYA
Trv. de GrĆ cia, 93 -95
Barcelona
Seu Avinent
Carretera de Navarcles, 107
08251 Santpedor

El seu disseny mixt mĆØdic i quirĆŗrgic Ć©s inĆØdit i enriquidor, ja que permet que uns especialistes aprenguin dels altres. TambĆ© es mixt el seu format, a la vegada teòric i prĆ ctic: no nomĆ©s busca formar en coneixements actualitzats als alumnes mitjanƧant sessions presencials i on-line, sinó que els aportarĆ habilitats tĆØcniques especĆfiques grĆ cies a les prĆ ctiques de cirurgia i endoscòpia experimental al laboratori animal.
Aquesta tercera edició del curs està dedicada al diagnòstic i el tractament de les patologies del hepato-bilio-pancreà tiques. Les futures edicions es dedicaran a les següents patologies: obesitat mòrbida, colo-proctologia i esofago-gà strica.
La part teòrica del curs estĆ desglossada en cinc blocs temĆ tics: hemorrĆ gia digestiva en pacients amb hipertensió portal, tumors quĆstics pancreĆ tics, colĀ·leccions pancreĆ tiques, patologia benigna de la via biliar i neoplĆ sia biliar. La part prĆ ctica del curs tindrĆ lloc al Centre d'experimentació CREBA (IRB Lleida. Av. Rovira Roure 80. 25198 Lleida). La prĆ ctica supervisada amb animals facilitarĆ als alumnes coneixements prĆ ctics en endoscòpia i cirurgia laparoscòpica.
El curs està reconegut amb 6 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UDG, la Universitat de Lleida -UDL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya -Uvic-UCC i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.
PrĆ ctiques
Carrer Balaguer, 33
Torralameu - LLeida

El curs, adreƧat a professionals de la salut, tĆ© com a objectiu general formar als professionals de la salut en la patologia mental que pot presentar un pacient amb una altra patologia mĆØdica o quirĆŗrgica. La formació dona eines als professionals per prevenir i detectar precoƧment la patologia psĆquica, permet conĆØixer aquells trastorns en quĆØ els factors psĆquics poden tenir un paper important en el seu inici i manteniment, aixĆ com aquells que poden dificultar l'adaptació a la malaltia i la vinculació als tractaments.
Es realitzaran classes teòriques i prĆ ctiques, dinĆ miques, participatives i interactives. Es fomentarĆ la participació del grup i a cada sessió es faran exposicions teòriques. Al final del curs es farĆ una prova teòrica amb preguntes d'opció mĆŗltiple i un cas clĆnic.
El curs està reconegut amb 3 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UDG, la Universitat de Lleida -UDL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB, i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

Considerem que un coneixement adequat de les escales clĆniques de mesura bĆ siques Ć©s Ćŗtil per una bona prĆ ctica clĆnica, per homogeneĆÆtzar-les i el seu Ćŗs Ć©s necessari per realitzar activitat investigadora dins els projectes i grups de recerca. Es tracta d'un curs anual dirigit a metges i metgesses i especialistes en psiquiatria i psicologia, que es realitza des de fa anys, organitzat des de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental amb l'objectiu principal de conĆØixer i aprofundir en les escales clĆniques que s'utilitzen amb mes freqüència dins l'Ć mbit de la Salut Mental. Són escales que han estat validades en el nostre medi, i que inclouen 4 dels grans trastorns mentals greus.
L'objectiu principal Ć©s l'adequat coneixement d'alguns instruments d'avaluació com són les escales clĆniques plantejades en aquest curs, en ser de les mĆ©s rellevants en la prĆ ctica clĆnica diĆ ria en el camp de la Psiquiatria. Al finalitzar el curs, l'alumne ha de ser capaƧ de poder fer l'entrevista clĆnica al pacient per completar l'escala, tipus de preguntes i durada aproximada de la mateixa, aixĆ com puntuar adequadament cada Ćtem
El curs està reconegut amb 1,5 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

La BioĆØtica com a disciplina pot ajudar a aquesta reflexió i per això cal que es consideri com una de les eines fonamentals del currĆculum de tots els professionals sanitaris.
Aquest curs, de carà cter transversal, i amb una visió multidisciplinà ria té com a principal objectius: proporcionar coneixements de Bioètica i reflexionar sobre aspectes ètics en la prà ctica assistencial, adquirir conceptes inicials per saber identificar aspectes ètics en la prà ctica assistencial, Assolir aspectes bà sics de fonamentació ètica, conèixer la metodologia de presa de decisions en Bioètica i fomentar el dià leg, la deliberació i la discussió.
Aquest curs, promogut per la Societat Catalana de Bioètica amb la col·laboració de l'Institut Borja de Bioètica i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i tramitat per la Fundació InterAc Salut, té 3 crèdits ECTS reconeguts per la Universitat de Girona -UdG, Universitat de Lleida -UdL, Universitat Rovira i Virgili -URV i la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB.

De forma general, aquesta activitat formativa va dirigida a enfortir els coneixements anatòmics i fisiològics relacionats amb la respiració, establir tot el ventall de proves de funció pulmonar que es poden realitzar per tal de poder avaluar, diagnosticar i tractar totes les malalties que poden afectar a l'aparell respiratori i la repercussió que poden tenir en ell, malalties pròpies d'altres sistemes i dotar als alumnes d'elements de judici per la correcta interpretació de totes aquestes proves.
Els objectius principals són: Identificar tots aquells elements anatòmics i tots els processos fisiològics del sistema respiratori essencials per entendre, posteriorment, el comportament de les diferents malalties que poden afectar a aquest sistema, realitzar de forma correcte els estudis de funció pulmonar que es podrien considerar bà sics com son l'espirometria, l'estudi de volums pulmonars està tics, els estudis de difusió, de força muscular i d'hiperresposta bronquial, aixà com la gasometria arterial, identificar els diferents tipus de trastorn ventilatori, la seva graduació de gravetat i de quines malalties són pròpies a partir de tècniques d'estudi de funció pulmonar com son la espirometria, el cà lcul de volums pulmonars està tics, el test de transferència del CO, l'estudi de pressions inspiratòries i expiratòries mà ximes, l'estudi de shunt o l'estudi de centres respiratoris. Interpretar una gasometria arterial, realitzar, interpretar i avaluar correctament les proves d'esforç cardiovascular, adquirir habilitats tant en la realització com en la interpretació de l'estudi d'inflamació pulmonar per mètodes no invasius, identificar tots els aspectes essencials d'ús, control de qualitat, valors de referència i integració de senyals informà tiques en els diferents sistemes en relació a tota la diversitat d'estudi i funció pulmonar propis d'un laboratori de funció pulmonar avançat.
El curs està reconegut amb 4 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB, la Universitat de Vic- UVic-UCC i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

El curs tĆ© com a objectiu principal desenvolupar, validar, implementar i avaluar un programa estĆ ndard per a l'adquisició de les habilitats i competĆØncies associades a la cirurgia mĆnimament invasiva en Ginecologia.
El programa formatiu s'estructura en dos mòduls que aborden des de l'adquisició de les habilitats bà siques fins a l'aprenentatge dels procediments. Les habilitats i coneixements adquirits es podran aplicar a d'altres abordatges com la laparotomia. Grà cies a la millor visió que ens facilita la laparoscòpia, la visualització i reconeixement de l'anatomia permet al cirurgià una millor i més segura acció a la cirurgia oberta. Tanmateix, es fomentarà la relació interprofessional amb altres especialitats quirúrgiques que puguin interrelacionar-se amb la Cirurgia Ginecològica, com són la Cirurgia General i la Urologia.
El curs s'adreƧa a graduats en Medicina i Cirurgia que estiguin interessats en millorar els seus coneixements i capacitats associats a la cirurgia mĆnimament invasiva, aixĆ com l'adquisició de la capacitació que ho certifiqui.
La metodologia formativa està basada en programes ja instaurats a nivell internacional per l'European Society of Gynecology Endoscopy -l'ESGE- i l'American Association of Gynecologic Laparoscopy -AAGL-. La diferència fonamental seria que el present programa va més enllà d'un programa teòric i contempla un programa global d'aprenentatge.
El Consell de Govern de la Universitat de Lleida de 30 d'octubre de 2018 va aprovar, com a mĆ ster amb tĆtol propi, el MĆ ster en Cirurgia MĆnimament Invasiva en Ginecologia (Acord nĆŗm. 261/2018. ButlletĆ Oficial Universitat de Lleida nĆŗm. 192, setembre/octubre de 2018).
Hospital d'Igualada
Av. catalunya, 11
Igualada

Com en el curs del Nivell 1, el programa formatiu es divideix en temes obstètrics i temes ginecològics. De l'apartat obstètric destaca el maneig de les urgències obstètriques més freqüents al segon i tercer trimestre de la gestació, el maneig de la gestació gemel·lar i múltiple, i l'abordatge de les principals complicacions fetals i maternes relaciones amb la restricció de creixement fetal i els estats hipertensius de l'embarà s. Igualment, s'aprendran els conceptes teòrics per a la realització de l'ecografia morfològica del segon trimestre.
De la part ginecològica destaca la identificació, diagnòstic i tractament de les anomalies congènites més freqüents, de la patologia infecciosa aguda dels genitals interns i les mames, i de les diferents causes d'amenorrea. Igualment es tractarà sobre les tècniques d'imatge utilitzades en Ginecologia, l'esterilitat i la contracepció, l'osteoporosi i els fonaments de l'abordatge laparoscòpic i histeroscòpic, aixà com les diferents tècniques hemostà tiques en cirurgia ginecològica.
La metodologia formativa estĆ basada en el model pedagògic d'aula invertida (Flipped Learning) portat a terme en modalitat semi presencial combinant el treball en lĆnia amb el treball a l'aula.
El curs està reconegut amb 7,5 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya-UVic-UCC.

El programa formatiu està desglossat en 15 temes obstètrics i 15 temes ginecològics. De l'apartat obstètric s'explicarà la normalitat de l'embarà s, el part i el puerperi, i es tractaran altres com ara la farmacologia durant la gestació i el part.
A l'apartat ginecològic es tractaran les patologies mĆ©s freqüents en la prĆ ctica clĆnica, l'anatomia quirĆŗrgica i de la prevenció de les complicacions quirĆŗrgiques mĆ©s freqüents.
La metodologia formativa estĆ basada en el model pedagògic d'aula invertida (Flipped Learning) portat a terme en modalitat semi presencial combinant el treball en lĆnia amb el treball a l'aula.
El curs està reconegut amb 7,5 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya -Uvic-UCC.

L'objectiu general del curs, adreƧat a residents en formació en Medicina (MIR), Psicologia (PIR) i Infermeria en Salut Mental (IIR) de primer any, Ć©s oferir una formació integral als professionals de salut mental en formació sobre aspectes bĆ sics teòrics i prĆ ctics que puguin ser aplicables a la seva prĆ ctica clĆnica. Aquesta formació permetrĆ als alumnes adquirir competĆØncies que complementin la formació obligatòria de MIR, PIR i IIR i assolir l'excelĀ·lĆØncia en la prĆ ctica diĆ ria.
Organitzat per la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental i la Societat Catalana de Psicologia ClĆnica de l'AcadĆØmia de CiĆØncies MĆØdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, per l'Associació d'Infermeria en Salut Mental i el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el curs ha estat reconegut amb 10 crĆØdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya -UVic-UCC, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB, la Universitat Internacional de Catalunya -UIC i la Universitat d'Andorra -UdA.

De forma general, aquest curs permet ampliar l'oferta de coneixements relacionats amb l'aparell locomotor per als residents de l'especialitat de Cirurgia OrtopĆØdica i Traumatologia, Medicina de l'Esport o Medicina FĆsica amb la finalitat de millorar la seva formació. Com a objectius especĆfics, es pretĆ©n transmetre els coneixements bĆ sics de la fisiologia i la patologia de l'aparell locomotor i difondre nous coneixements i avenƧos en Cirurgia OrtopĆØdica i Traumatologia.
Organitzat per la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia i gestionat per la F. InterAc Salut, ha estat reconegut amb 2 ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya -UVic-UCC, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB, i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

El curs facilita la formació teòrica unificada bà sica que permet assentar les bases teòriques tècniques a partir de les quals, els especialistes en Diagnòstic per la Imatge, poden ampliar els seus coneixements i les bases semiològiques per realitzar diagnòstics correctes.
TambĆ© pretĆ©n conscienciar als especialistes ja formats o en formació (principalment RI) de la importĆ ncia d'una adequada utilització de les proves d' imatge a l'abast segons el context clĆnic del pacient.
Per últim, el curs aportarà als alumnes el coneixement dels riscos, tant pels metges i tècnics com pels pacients, que suposa l'ús de les radiacions ionitzants, els medis de contrast i els procediments intervencionistes, i conèixer les eines necessà ries per a la seva mà xima prevenció i, en cas de complicacions, les pautes d'actuació.
Organitzat per la Societat Catalana de de Radiologia i Diagnòstic per la Imatge i la F. InterAc Salut i adreçat a especialistes en Diagnòstic per la Imatge i en Medicina Nuclear, residents d'ambdues especialitats, i Tècnics Superiors en Diagnòstic per la Imatge, el curs ha rebut el reconeixement de la Universitat de Girona , la Universitat de Lleida, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Vic-UCC i la Universitat Internacional de Catalunya amb 5 ECTS.
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
ABDOMEN
TĆRAX
TĆRAX
TĆRAX
TĆRAX
TĆRAX
TĆRAX
TĆRAX
TĆRAX
TĆRAX
TĆRAX
OSTEOMUSCULAR
OSTEOMUSCULAR
OSTEOMUSCULAR
NEUROLOGIA & CAP i COLL
OSTEOMUSCULAR
OSTEOMUSCULAR
OSTEOMUSCULAR
OSTEOMUSCULAR
OSTEOMUSCULAR
OSTEOMUSCULAR
OSTEOMUSCULAR
OSTEOMUSCULAR
NEUROLOGIA & CAP i COLL
NEUROLOGIA & CAP i COLL
NEUROLOGIA & CAP i COLL
NEUROLOGIA & CAP i COLL
NEUROLOGIA & CAP i COLL
NEUROLOGIA & CAP i COLL
NEUROLOGIA & CAP i COLL
NEUROLOGIA & CAP i COLL
NEUROLOGIA & CAP i COLL
NEUROLOGIA & CAP i COLL
NEUROLOGIA & CAP i COLL

El curs es presenta com un conjunt de sessions teòriques de presentacions de temes actuals sobre aspectes de recerca clĆnica i/o bĆ sica en Immunologia, impartides per ponents de primer ordre nacional i internacional.
De forma general, l'activitat formativa permet ampliar l'oferta de coneixements d'Immunologia per a estudiants universitaris de grau i mĆ ster i llicenciats en CiĆØncies de la Salut, amb la finalitat de millorar les sortides professionals que ofereix aquesta Ć rea de coneixement.
EspecĆficament, el curs tĆ© com a objectius principals: la difusió de nous coneixements en Immunologia, que inclouen tant metodologies punteres com conceptes nous en aquesta disciplina, i esdevenir un fòrum per a la discussió cientĆfica a primer nivell nacional i internacional en la matĆØria.
El curs està reconegut amb 4 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB, la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

El seu disseny mixt mĆØdic i quirĆŗrgic Ć©s inĆØdit i enriquidor, ja que permet que uns especialistes aprenguin dels altres. TambĆ© es mixt el seu format, a la vegada teòric i prĆ ctic: no nomĆ©s busca formar en coneixements actualitzats als alumnes mitjanƧant sessions presencials i on-line, sinó que els aportarĆ habilitats tĆØcniques especĆfiques grĆ cies a les prĆ ctiques de cirurgia i endoscòpia experimental al laboratori animal.
Aquesta quarta edició del curs està dedicada al diagnòstic i el tractament de la patologia barià trica (obesitat mòrbida).
La part teòrica del curs està desglossada en cinc blocs temà tics: com establir un circuit multidisciplinari per al tractament integral de l'obesitat, tècniques restrictives quirúrgiques i endoscòpiques, tècniques malabsortives quirúrgiques i endoscòpiques, tractament de la morbiditat precoç postoperatòria i post-endoscòpia i tractament de la reganà ncia de pes després de cirurgia o endoscòpia barià trica.
La part prà ctica del curs tindrà lloc al Centre d'experimentació CREBA (IRB Lleida. Av. Rovira Roure 80. 25198 Lleida). La prà ctica supervisada amb animals facilitarà als alumnes coneixements prà ctics en endoscòpia i cirurgia laparoscòpica.
El curs està reconegut amb 6 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UDG, la Universitat de Lleida -UDL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya -Uvic-UCC i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

La nova junta de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia -SCGiG, proposa un curs bà sic d'investigació sobre envelliment amb l'objectiu que es posicioni com a referent per a joves professionals que aspirin a orientar-se en el sector i a transformar en projectes les seves idees i intuïcions.
Es tracta d'un curs à gil i prà ctic, amb un espai limitat per docència frontal, però sobretot orientat a desenvolupar, conjuntament amb els alumnes, les idees que ells mateixos aportin. L'estructura tindrà una dinà mica de taller o workshop, amb una important part prà ctica de discussió entre experts i la classe, per fomentar l'aprenentatge mutu.
El curs, organitzat per la SCGiG i la F. InterAc Salut, ha rebut el reconeixement de la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya -Uvic-UCC i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC, amb 4 ECTS.

De forma general, el curs formatiu del primer any permet actualitzar els coneixements en Pneumologia, especialment, els relacionats amb les ciències bà siques com poden ser l'Anatomia, la Fisiologia i/o la Radiologia, incorporant temes més generals com ara les infeccions pulmonars.
El primer nivell té com a objectius principals: la identificació dels elements anatòmics i de tots el processos fisiològics essencials del sistema respiratori, la interpretació i avaluació correcta de les tècniques d'imatge en Pneumologia i l'adquisició dels darrers coneixements en malalties infeccioses pulmonars.
El curs està reconegut amb 3 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

El segon nivell té com a objectius principals: la identificació dels elements necessaris per distingir patologies freqüents com ara la MPOC, l'asma o les bronquièctasis i la patologia traqueal, l'adquisició dels darrers coneixements en la fisiopatologia i el diagnòstic i tractament d'aquestes patologies, la coneixença de les manifestacions i els avenços realitzats en la malaltia tromboembòlica, el coneixement més actualitzat en les malalties pleurals i la identificació de les diferents tipologies de tumors que poden afectar al pulmó.
El curs està reconegut amb 3 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

El quart any tĆ© com a objectius principals: la identificació de les diferents malalties respiratòries que tenen el seu origen en l'exposició a determinats agents presents en l'ambient laboral, la identificació de les malalties que afecten a l'interstici pulmonar i el seu diagnòstic i tractament, l'adquisició de coneixements actualitzats en les diferents malalties minoritĆ ries que afecten al sistema respiratori fent ĆØmfasi en les eosinofĆlies pulmonars, les immunodeficiĆØncies i les vasculitis pulmonars aixĆ com l'enumeració dels darrers avenƧos a nivell d'indicació, prĆ ctica quirĆŗrgica i maneig posterior del trasplantament pulmonar.
El curs està reconegut amb 3 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

El tercer nivell té com a objectius principals: la identificació dels diferents tipus de trastorn ventilatori, la seva graduació de gravetat i de quines malalties són propis a partir de tècniques d'estudi de funció pulmonar com són l'espirometria, el cà lcul de volums pulmonars està tics, el test de transferència del CO, l'estudi de pressions inspiratori i espiratòries mà ximes, l'estudi de shunt o l'estudi de centres respiratoris. Igualment, l'alumne adquirirà els darrers coneixements en endoscòpia pulmonar, en pleuroscòpia i ecografia torà cica, podrà identificar els diferents trastorns del son associats a malalties respiratòries mitjançant la interpretació dels diferents estudis del son y coneixerà les manifestacions pleuropulmonars associades a malalties sistèmiques. Per últim aprendrà a identificar quan un pacient està en situació d'insuficiència respiratòria i podrà establir quin és el mecanisme pel qual s'ha produït i quin és el tractament més apropiat per a cada situació
El curs està reconegut amb 3 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

Com en el cursos del Nivell I i II, el programa formatiu es divideix en temes obstètrics i temes ginecològics. De l'apartat obstètric destaca el maneig de les urgències obstètriques més freqüents al segon i tercer trimestre de gestació, l'embaràs en l'adolescència, el coneixement, diagnòstic i tractament de les anomalies congènites més freqüents, les principals complicacions fetals i maternes relacionades amb restricció del creixement fetal i el maneig del part.
De la part ginecològica destaca l'aprenentatge de les diferents tècniques d'imatge, en especial l'ecografia ginecològica pel que fa a la patologia maligna de l'úter i dels annexes, el diagnòstic i tractament de la patologia infecciosa aguda més freqüent dels genitals interns i les mames, les causes d'esterilitat, el seu tractament i principals complicacions, el coneixement, indicacions, contraindicacions i efectes secundaris dels DIU i el coneixement dels fonaments de malalties com ara el cà ncer d'endometri o de mama.
La metodologia formativa estĆ basada en el model pedagògic d'aula invertida (Flipped Learning) portat a terme en modalitat semi-presencial combinant el treball en lĆnia amb el treball a l'aula.
El curs està reconegut amb 7,5 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya -Uvic-UCC.



El desenvolupament de la imatge mèdica, també ha tingut una repercussió considerable en à mbits con ara el de la recerca poblacional (en permetre definir models estandarditzats i normalitzats), o la simulació mèdica.
El Curs d'actualització en post-processat de la imatge mèdica (de la segmentació per a la recerca a la impressió 3D) posa de manifest el carà cter multidisciplinari i interprofessional que, amb el seu desenvolupament, ha assolit el coneixement i l'aplicabilitat de la imatge mèdica; un espai comú i transversal de coneixement per metges, tècnics en imatge, bioenginyers i bioinformà tics.
El curs té com a objectiu proporcionar als metges radiòlegs especialistes o en formació, als bioenginyers o informà tics, a altres especialistes mèdics vinculats a la imatge mèdica aixà com als tècnics superiors en imatge pel diagnòstic, coneixements teòrics i prà ctics que els capacitin per realitzar post-processat de la imatge radiològica, aplicada a la segmentació i preparació de la imatge per a la impressió 3D, però també aplicada a la recerca (intel·ligència artificial).
Promogut per l'Hospital Sant Joan de Deu de Barcelona i la F. InterAc Salut, amb la col·laboració del Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB-UPC) i de la Fundació CIM-UPC, el curs ha estat reconegut amb 8 ECTS per la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Vic-UCC, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Internacional de Catalunya.
Finalment, curs EXPERT3D (https://www.expert3d.eu) també ha estat reconegut per l'organisme europeu EIT HEALTH (European Institute of Innovation and Technology) al seu Campus formatiu. Aquest fet permetrà durant el curs 2019-2020 becar 30 alumnes per a la realització del mateix.
Per accedir a la beca es realitzarà una selecció dels candidats mitjançant una carta de motivació aixà com el vistiplau del seu cap o director d'à rea.

Dirigido a licenciados y graduados en OdontologĆa y residentes de la especialidad de CirugĆa Maxilofacial, el objetivo del curso es ofrecer una formación teórico-prĆ”ctica que proporcione al alumno los conocimientos teóricos, las capacidades y habilidades (destreza tĆ©cnica) que le permitan la planificación de los casos y la realización de los procedimientos quirĆŗrgicos y prostodónticos para la rehabilitación oral implantosoportada. El conjunto de los módulos acredita un nivel de competencia avanzado.
La metodologĆa formativa estĆ” basada en el aprendizaje mediante conferencias, seminarios, talleres prĆ”cticos, cursos teórico-prĆ”cticos y sesiones de casos clĆnicos. La prĆ”ctica preclĆnica y clĆnica implantológica se realizarĆ”n en las clĆnicas del COEC.
El curso estĆ” reconocido como tĆtulo propio de la Universitat de Girona -UdG, con 31 crĆ©ditos ECTS.
Los alumnos que superen el curso podrĆ”n solicitar a la UdG, previo pago de las tasas correspondientes, la expedición del tĆtulo.
ColĀ·legi Oficial dāOdontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya
Travessera de GrĆ cia, 93,
08006 Barcelona
Online
Online
Online
Curso de ImplantologĆa Oral. CirugĆa Avanzada I
Curso de ImplantologĆa Oral. CirugĆa Avanzada I
Curso de ImplantologĆa Oral. CirugĆa Avanzada I
Curso de ImplantologĆa Oral. CirugĆa Avanzada I
Curso de ImplantologĆa Oral. CirugĆa Avanzada I
Curso de ImplantologĆa Oral. CirugĆa Avanzada I
Curso de ImplantologĆa Oral. CirugĆa Avanzada I

El curs, adreƧat a professionals de la salut, tĆ© com a objectiu general formar als professionals en la patologia mental que pot presentar un pacient amb una altra patologia mĆØdica o quirĆŗrgica. La formació dona eines als professionals per prevenir i detectar precoƧment la patologia psĆquica, permet conĆØixer aquells trastorns en quĆØ els factors psĆquics poden tenir un paper important en el seu inici i manteniment, aixĆ com aquells que poden dificultar l'adaptació a la malaltia i la vinculació als tractaments.
El curs, organitzat per la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, està reconegut amb 3 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB, i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

El Curs de Cefalees, impartit per neuròlegs amb experiència reconeguda i avalada en la matèria, i dirigit a tots els professionals sanitaris que tinguin interès en assolir una formació complerta en aquest à mbit, té com a principal objectiu: la difusió, el coneixement i els correcte maneig de les cefalees, millorant la capacitat dels facultatius per diagnosticar i tractar els diferents tipus.
El curs s'ha dissenyat en dos mòduls. El 1er mòdul permet a l'alumne assolir una visió complerta i general de les cefalees per, en finalitzar-lo, poder realitzar un correcte diagnòstic diferencial, sol·licitar les exploracions complementà ries adequades i aplicar el tractament correcte. En el 2on mòdul s'aprofundeix en el coneixement de les cefalees, en la fisiopatologia i en l'estudi electrofisiològic del dolor, en la realització de determinats tractaments intervencionistes, en l'organització d'una unitat pluridisciplinà ria de cefalees i s'inicia la investigació en aquest à mbit.
El curs, organitzat pel Grup de Cefalees de la Societat Catalana de Neurologia, està reconegut amb 2,5 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

Un coneixement adequat de les escales clĆniques de mesura bĆ siques Ć©s Ćŗtil per una bona prĆ ctica clĆnica, per homogeneĆÆtzar-les i el seu Ćŗs Ć©s necessari per realitzar activitat investigadora dins els projectes i grups de recerca.
Dirigit a metges i metgesses i especialistes en Psiquiatria i Psicologia, tĆ© com a objectiu principal conĆØixer i aprofundir en les escales clĆniques que s'utilitzen amb mĆ©s freqüència dins l'Ć mbit de la Salut Mental i que inclouen 4 dels grans trastorns mentals greus.
El curs, organitzat per la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, està reconegut amb 1,5 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV, la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB i la Universitat Internacional de Catalunya -UIC.

La BioĆØtica com a disciplina pot ajudar a aquesta reflexió i per això cal que es consideri com una de les eines fonamentals del currĆculum de tots els professionals sanitaris.
Aquest curs, de carà cter transversal, i amb una visió multidisciplinà ria té com a principal objectius: proporcionar coneixements de Bioètica i reflexionar sobre aspectes ètics en la prà ctica assistencial, adquirir conceptes inicials per saber identificar aspectes ètics en la prà ctica assistencial, assolir aspectes bà sics de fonamentació ètica, conèixer la metodologia de presa de decisions en Bioètica i fomentar el dià leg, la deliberació i la discussió.
Promogut per la Societat Catalana de Bioètica amb la col·laboració de l'Institut Borja de Bioètica i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i tramitat per la Fundació InterAc Salut, el curs ha esta reconegut amb 3 crèdits ECTS per la Universitat de Girona -UdG, la Universitat de Lleida -UdL, la Universitat Rovira i Virgili -URV i la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB.

On line
.
.
Online
Online
Online

On line
.
.

Webinar
Barcelona
Barcelona
On line
.
.

Sessió teòrica presencial
Sessió teòrica presencial
Sessió teòrica presencial

Horari i lloc: Del 14 dāoctubre de 2020 al 9 de juny de 2021.
Les classes presencials es faran a lāHospital de Mataró. Carretera de Cirera, 230. Mataró āBarcelona.
Inscripcions: De 15 de juliol de 2020 a lā1 dāoctubre de 2020 a travĆ©s del web de la Fundació InteracSalut.